Dr. Alban napravio pjesmu u čast švedskog epidemiologa - Vijesti.me
ZVIJEZDA 90-TIH O KORONI

Dr. Alban napravio pjesmu u čast švedskog epidemiologa

Dr Alban je pohvalio Andersa Tegnela, švedskog epidemiologa koji je najzaslužniji za model "bez zatvaranja", kojim se ova zemlja borila protiv pandemije

Dr. Alban
Dr. Alban (Foto: timeout.com)

Pohvale švedskom načinu borbe protiv pandemije koronavirusa stigle su i u vidu pJesme. Za to je zaslužan Dr Alban, zvijezda dens muzike devedesetih. 

Dr Alban je pohvalio Andersa Tegnela, švedskog epidemiologa koji je najzaslužniji za model "bez zatvaranja", kojim se ova zemlja borila protiv pandemije.

On u obradi jednog od svojih hitova pjeva "Zdravo, Švedska, slušajte Tegnela; On je pouzdan, postojan i razuman; Odrasli smo, slušajmo preporuke; Zajedno možemo da se borimo protiv opasnosti".

U ovoj verziji sa izmijenjenim tekstom, Alban pjeva o "deset odraslih Šveđana" koji nisu poštovali preporuke, pa je na kraju "ostao samo jedan".

O "švedskom modelu" se dosta govorilo dok se cio svijet borio protiv koronavirusa, zbog toga što je dosta odudarao od većine zemalja. Jedni su ga hvalili, a drugi su smatrali kako to nije dobar način organizacije. Najžešće kritike bile su upravo u samoj Švedskoj.