Freedom ima novi singl: Kada "Durmitore" zagrmi u metal varijanti - Vijesti.me
PREMIJERNO NA PORTALU "VIJESTI"

Freedom ima novi singl: Kada "Durmitore" zagrmi u metal varijanti

Novi singl podgoričkog sastava, koji je u prethodne dvije godine svirao na gotovo svim važnijim festivalima u Crnoj Gori gdje je zastupljen rok zvuk, zapravo je obrada izvorne pjesme, a pjevač i gitarista objasnio kako je došlo do nj

freedom
freedom (Foto: Kjelli Ove Storvik)

Podgorički rok sastav Freedom objaviće danas novu pjesmu pod nazivom “Durmitor” koja će imati premijeru na portalu “Vijesti” od 12 časova. Dvije godine od izlaska debitantskog EP-a koji nosi naziv benda, ovaj rok trio najavljuje novi materijal, ali nije u pitanju album.

“Singl je više najava novog rada nego albuma konkretno u istom stilu, ali spremamo i to. Dosta novog materijala, nešto starijeg, ali ispoliranog i dovedenog na jedan kvalitetniji nivo... Dosta materijala se sprema svakako, ali objavljivanje istog, tek kroz koji mjesec”, najavio je frontmen Freedoma Rade Vukčević u razgovoru za “Vijesti”.

Novi singl podgoričkog sastava, koji je u prethodne dvije godine svirao na gotovo svim važnijim festivalima u Crnoj Gori gdje je zastupljen rok zvuk, zapravo je obrada izvorne pjesme, a pjevač i gitarista objasnio kako je došlo do nje.

“‘Durmitor’ smo izabrali kao jedan izvorni komad koji smo radili za emisiju RTCG-a ‘Obrati pažnju’ koju vodi Dražen Bauković, kontajući da ako nam impromptu izvedba himne onako dobro zvuči, da bi onda i drugi domaći materijal dobro legao”, kazao je Vukčević, aludirajući na prošlogodišnji Sea Dance festival kada je njegov bend na Dan državnosti iznenadio publiku izvođenjem himne “Oj svijetla majksa zoro”.

“Svakako je ideja da prenesmo silinu i snagu crnogorskog zvuka kroz naš stil sviranja. Ionako se lokalno mnogo ko provukao sa čuvenim makedonskim zvukom i sevdahom kao filozofijom muzike, ali šturost, sirovost i intenzitet ovog našeg, minimalističkog zvuka je nama kao bendu baš dobro legao”, dodao je roker.

Osim što najavljuje novi materijal, “Durmitor” će poslužiti i kao dobra najava za predstojeće koncertne aktivnosti Freedoma. Novi singl biće promovisan na nastupima u nikšićkom “NK pabu” 6. decembra i “Montenegro pabu” u Podgorici noć kasnije. Ulaz na oba koncerta biće besplatan, a podgorički rok trio koji je poznat po ubjedljivoj, energičnoj svirci najavio je osvježen repertoar. I ne samo to, nego publiku osim “Durmitora” očekuje još jedna pjesma na crnogorskom, nakon što se Freedom do sada izražavao prije svega na engleskom.

“Biće na repertoaru još jedna nova pjesma, ovaj put na našem. Čista žurka od pjesme, sa malo neprikladnim naslovom za ovako javnu objavu. Komad služi kao poklon jednoj lojalnoj ekipi koja nas prati od samog starta, ali eto, i svirački i tekstualno je tipično mi - energija, malo šala, malo ljubav i najviše gruv”, otkrio je Vukčević.

“Iduće godine dižemo stvari na viši nivo”

Sa godinom na izmaku, podgorički sastav već pravi planove za sljedeću za koju se nada da će biti još uspješnija. Do sada je Freedom, za crnogorske prilike, postigao dosta, svirao svuda gdje je stigao, ali se prema riječima Vukčevića neće na tome zaustaviti, već će se potruditi da sve digne na još veći nivo. “Radujemo se radu, a i objavi svega što spremamo, i jurenju većih festivala. Bilo je toga do sad, ali ove sezone moraju biti bolji vremenski slotovi, više publike, bolje vezivanje sa njom, imidž, brending, marketing, da se sve to malo profi zategne. Ova godina je bila dosta teška iz nekih ličnih razloga i situacija koje su otežale razne stvari, ali posljednjih par mjeseci pokreće se neki impuls koji bi trebalo dosta jako da nas drži tokom cijele radne sezone. Ali nema tu brige, i u ovako malo vremena smo konsolidovali odlično što i kako - dalji koraci su jasni, pitanje je samo preduzimanja istih”, zaključio je frontmen. Osim Vukčevića, Freedom čine bubnjar Ivan Mandić i basista Boris Đurđić.


Najčitanije iz sekcije Muzika