Hiljson Mandela i Iso Miki za Vijesti: Nemamo loš uticaj na mlade - Vijesti.me
KUKUS IZAZIVA RAZNE REAKCIJE

Hiljson Mandela i Iso Miki za Vijesti: Nemamo loš uticaj na mlade

U razgovoru za “Vijesti” dva od tri člana Kukusa, Hiljson Mandela (Ivan Hilje) i Iso Miki (Milav Kljenak) pričali su o utiscima sa “Sea Dance” i “Exit festivala”, saradnji sa srpskom producentskom kućom “Bassivity”, ali i kritikama koje dobijaju od starijih generacija

Kukus na Sea Dance-u
Kukus na Sea Dance-u (Foto: Filip Roganović)

Hrvatski reperi koji čine sastav Kukus, izazivaju razne reakcije kod publike u regionu. Dok ih mlađa publika, pretežno tinejdžeri, voli, starija ima samo loše komentare na njihov račun, kako zbog pripadanja žanru trep, tako i zbog provokativnih naziva pjesama i stihova, ali i samim aludiranjem naziva grupe na rasistički pokret Kju-kluks klan.

Činjenica je ipak da njihove pjesme na online platformama, poput Youtubea gdje su često na ‘trending’ listi bilježe veliki uspjeh, pa na primjer “Oće k***c” za pola godine ima više od 12 miliona pregleda.

U razgovoru za “Vijesti” dva od tri člana, Hiljson Mandela (Ivan Hilje) i Iso Miki (Milav Kljenak) pričali su o utiscima sa “Sea Dance” i “Exit festivala”, saradnji sa srpskom producentskom kućom “Bassivity”, optužbama da su loše utiču na mlade i nadmoći interneta nad klasičnim medijima.

“Ovo nam nije bio prvi nastup na ‘Sea Dance’ festivalu, bili smo i prošle godine u sklopu ‘Bassivity Showcasea’. Ovo je ipak naš prvi nastup samostalno kao Kukus i iskustva su odlična i sa ‘Exita’ i sa ‘Sea Dancea’, i sa svakog festivala, jer smo bili na još nekoliko koje radi ista organizacija”, počinje razgovor Hiljson Mandela.

“Uvijek je nabrijano, a to je za Kukus dosta i bitno. Idemo jako, dajemo sve od sebe publika je luda i to kulminira jednim ludim trep orgazmom i svi su hipnotisani zajedno sa nama. Potpuno se presiječemo i spojimo se na neke kosmičke nebeske sile...”, opisuje svoje utiske reper.

Tokom takvih nastupa Kukus često nije sam na bini, jer im se nerijetko pridruži i neko sa trep scene Srbije, bilo da je u pitanju Fox ili Sureal.

Publika na koncertu Kukusa na “Sea Dance” festivalu(Foto: Filip Roganović)

“Drago nam je što je Fox isto sa nama bio na sceni, ekipa iz ‘Bassivityja’, Senidah, Bekfeš, to su sve ljudi sa kojima, ako nismo sarađivali, bar smo se dosta družili, dobri smo prijatelji sa njima... Tako da nam je drago kada vidimo ekipu za koju znamo da se trudi i da je kvalitetna, na istom mjestu kao i mi, pa je to možda znak da i mi radimo nešto kvalitetno”, objasnio je Iso Miki.

Kako kaže njegov kolega Hiljson Mandela, veoma su zadovoljni reakcijama publike kako na koncertima tako i na pjesme sa posljednjeg albuma “Glupi tejp”.

“Veoma smo zadovoljni na svemu, od početaka pa do toga dokle smo dogurali. To je samo dokaz da svako može uspjeti, da svi treba da jure svoje snove”, tvrdi on.

Upitan zašto su se odlučili za baš ‘Bassivity’ kao izdavačku kuću, a ne neku iz Hrvatske, Iso Miki ističe da je razlog bio taj što nisu imali “nikoga ko radi na njihovom nivou”.

“Sad polako mlađi rade neku priču i rade stvarno kvalitetno. Ali u trenutku kada smo bili u situaciji da se javimo ‘Bassivityju’ i da sjednemo sa njima i započnemo saradnju, niko nije bio zapravo na našoj sceni ko je radio baš na našem nivou i da je ta priča u pitanju”, kazao je on.

Kako dodaje Hiljson Mandela, dodatno je pomoglo i to što su se sa Surealom i Foxom znali od ranije.

“Pošto smo mi i prije toga sarađivali sa njima i bili smo svako malo u Beogradu i gledali se i družili, nama je bilo pre*ebeno kako oni rade i kako to sve ide negdje. I onda je bio logičan potez da se javimo ljudima koji kreću negdje. Mi jesmo u Hrvatskoj, ali ovako ili onako sarađujemo sa ljudima iz Srbije i hajde onda da budemo svi dio te priče, idemo svi zajedno jako”, poručuje on, dodajući da su ih jednako prihvatili i sa druge strane.

“Čak, prošle godine čim smo se našli sa njima za dogovor, odmah su nam rekli da idemo zajedno na festival i poveli nas na ‘Sea Dance’. To je jednostavno priča koja je odmah kliknula”, zaključio je on.
Da je saradnja odlična govori i to što kada neko od repera iz “Bassivityja” nastupa samostalno, tokom koncerta obavezno izvede i po neku pjesmu ostalih kolega.

To je bio slučaj i na “City Groove” festivalu, kada je Fox iskoristio svoj prostor na bini i izveo “Oće k***c” na oduševljenje mlađih fanova u publici. Međutim, dok su podgorički tinejdžeri u glas pjevali sa Foxom, starije generacije su danima nakon koncerta kritički komentarisali naročito pomenutu pjesmu, smatrajući da je to loš uticaj na omladinu.

“Mislim da mladi, nezavisno od nas imaju pristup internetu. Mislim da tu ima veoma zastrašujućih stvari, a mislim da nije ni neka polu satirična priča ‘Oću k***c’ stvar, za koju je očigledno o čemu se tu radi, uz čak i kritiku na cijelo stanje društva u kojem se trenutno nalazimo da stvar bude i suludija”, sa sigurnošću poručuje Hiljson Mandela.

Hiljson Mandela(Foto: Filip Roganović)

“Mislim da mi niemamo loš uticaj na mlade. Jer naprotiv, mislim da smo mi jedni od rijetkih rep izvođača koji pričaju sa svojim fanovima i poslije koncerta i na ulici, i svako ko nas je sreo i upoznao zna da smo dobri i normalni momci, i da želimo samo dobro svima”, dodao je on.

“Tako da nama nije u interesu da se mladi ni drogiraju, ni da vode ljubav bez prezervativa, niti da rade bilo šta što može da ih ugrozi. Ali na kraju krajeva mi smo samo muzičari, koji kada stvaraju muziku ne razmišljaju o tome da li će poslati neku poruku, jer mi nismo popovi, niti prosvijećeni ljudi, već muzičari. Ako nešto smijemo, onda su to barem neka sloboda govora i mogućnost da pravimo muziku kakvu želimo”, zaključio je reper.

Na kraju razgovora otkrio je i da njihovi fanovi uskoro mogu očekivati novi materijal.

“Sa posljednjeg albuma ‘Glupi tejp’ nećemo ekranizovati više ništa, ali već radimo na novim projektima i planiramo ekranizaciju nastavka ‘Real Slavs’. Spot je snimljen, išli smo u Makedoniju, bilo je ludilo i to je sve što možemo da otkrijemo”, nagovijestio je Hiljson Mandela.

Iso Miki(Foto: Filip Roganović)

Nismo htjeli da snimimo “Oće buraz”

Pjesme Kukusa na internetu broje milione pregleda, ali se na radiju ili televiziji ne mogu čuti, ipak Iso Miki to ne vidi kao nešto zabrinjavajuće.

“Internet je danas relevantniji sigurno. Ko sluša radio? Možda neko u autu eventualno...”, prokomentarisao je on, dok je Hiljson Mandela bio opšriniji u svom odgovoru.

“Ti izvođači koji su puštani na radiju imaju malo cenzurisaniju muziku i oni dobijaju više novca. E sad, da li je to neka cijena koju smo spremni da platimo i koji su izvođači spremni na to, ne želim u to da zalazim”, kaže on.

“Ja znam da smo mi našu muziku radili bez kompromisa i da nismo htjeli da pravimo cenzurisanu verziju ‘Oće buraz’. Imali smo ideju kako bi to mogli napraviti, ali nije nam se to radilo”, otkrio je on.

“A činjenica da nastupamo svuda je dokaz da je internet sve doveo na viši nivo i samo je pitanje kada će i radio preći na internet, jer mnogi su vani već i prešli. Internet je definitivno jači, ali je i dalje više novca na radiju, tako da me ne čudi što ta plastična muzika prolazi bolje tamo, jer tu su i lobiji koji guraju...”, smatra Hiljson Mandela.