Koncerti klasične muzike u noćnom klubu privlače mlađu publiku - Vijesti.me
PROBLEM RIJEŠEN U SAN FRANCISKU

Koncerti klasične muzike u noćnom klubu privlače mlađu publiku

Klub "SoundBox" jedna je od najnovijih ideja Simfonijskog orkestra San Franciska u pokušaju da privuče mlađu publiku, suočena s padom prodaje karata i prosječnom starosti posjetilaca od preko 60 godina

orkestar Ratne mornarice Grčke
orkestar Ratne mornarice Grčke (Foto: Ivan Petrušić)

Noćni klub, sa svjetlosnim efektima i najmodernijim sistemom ozvučenja, video bimovima i nekoliko bina, postao je jedno od najznačajnijih mjesta u San Francisku gdje se održavaju koncerti klasične muzike.

Klub "SoundBox" jedna je od najnovijih ideja Simfonijskog orkestra San Franciska u pokušaju da privuče mlađu publiku, suočena s padom prodaje karata i prosječnom starosti posjetilaca od preko 60 godina.

Ovakav program, kombinacija tradicionalnih i modernih zvukova u neformalnoj atmosferi, nudi alternativu tradicionalnom iskustvu slušanja muzike u koncertnim dvoranama.

"Prkositi iskustvima standarnog koncertnog iskustva upravo je ono o čemu se radi" u izboru ovakvog prostora, izjavio je izvršni direktor orkestra Brent Asink.

Prije nekoliko večeri, u noćnom klubu, s visokim plafonima, golim zidovima i izlizanim podovima, cirkulisalo je 20-30 ljudi, koji su sjedjeli za visokim stolovima i razgovarali uz svjetlost svijeća ili se
baškarili na udobnim otomanima.

Tišina je zavladala kada su se čuli prvi zvuci udaraljki praćeni digitalnim zvucima.

Umjesto frakova i crnih haljina, muzičari nose neformalnu odjeću, kao i publika. Upotreba mobilnih telefona nije zabranjena, a informacije o samom koncertu gosti mogu da dobiju preko aplikacije kluba na telefonima.

Tokom koncerta gosti se mogu poslužiti koktelom ili kanapeima u baru u zadnjem dijelu kluba.

Prva četvoromjesečna sezona u klubu, tokom koje je do aprila izvedeno devet koncerata, bila je rasprodata. Publiku je privukla pristupačna cijena karata od 25 dolara i prilika da budu mnogo bliže muzičarima, umjesto da ih slušaju s udaljenih mjesta na balkonu.

Druga sezona će početi u decembru.


Najčitanije iz sekcije Muzika