Organizatori Zbrka festivala: Opstrukcije i otežavajuće okolnosti - Vijesti.me
BROJNI PROBLEMI PRVOG IZDANJA

Organizatori Zbrka festivala: Opstrukcije i otežavajuće okolnosti

“Razočarani smo razvojem događaja i svim opstrukcijama koje su nas zadesile, razočarani smo i što smo upali u brlog u kom vlada rivalitet, a ne kolegijalnost..."

Sa festivala
Sa festivala (Foto: Damjan Spasojević)

Nakon što je prvo izdanje Zbrka festivala koje se tokom vikenda održalo na Glavi Zete doživjelo debakl, organizatori su izdali saopštenje u kojem su, kao opravdanje za izostanak četiri benda u revijalnom dijelu, ali i proglašenja pobjednika demo takmičenja, naveli opstrukcije i splet otežavajućih okolnosti.

“Razočarani smo razvojem događaja i svim opstrukcijama koje su nas zadesile, razočarani smo i što smo upali u brlog u kom vlada rivalitet, a ne kolegijalnost, jer smo više puta isticali da smisao našeg festivala nije da bilo kome budemo konkurencija već da pokrenemo projekat koji će u budućnosti biti neka vrsta inkubatora za mlade bendove koji će u budućnosti činiti okosnicu regionalne muzičke scene”, saopštili su iz organizacije.

U saopštenju se navodi i da su brojni problemi pratili organizaciju festivala od početka - “od odustajanja mnogih sponzora do otežavajućih okolnosti na samom događaju”.

“Iskreno se zahvaljujemo svima koji su bili na festivalu i koji su na taj način pružili podršku mladim izvođačima, ali daleko od toga da smo zadovoljni posjetom. Da nije bilo brojnih inspekcija koje su po prijavi tokom cijela dva dana boravile na festivalskom prostoru, posjeta bi bila i daleko manja”, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju proglašenje pobjednika demo takmičenja, koje je izostalo jer se, kako je obrazloženo, zbog nestanka struje nisu mogli prebrojati glasovi, organizatori kažu da će opširniji komentar dati kada “od nadležnih dobiju zvaničnu informaciju pod kojim okolnostima se zapalio kabl koji je napajao binu i cio festivalski prostor”.

“Glasovi publike su prebrojani, a iščekujemo da nam u toku dana stignu i rezultati kako su glasali svi predstavnici takmičarskih bendova”, dodaje se u obraćanju javnosti.

Organizatori nisu željeli da detaljnije komentarišu ni, po njihovim riječima, otkazivanje zvijezde festivala Riblje čorbe u posljednjem momentu, dok kako kažu, i sami ne dobiju zvanične potvrde šta se desilo.

Na pitanje “Vijesti” da li će se karte refundirati onima koji su ih kupili upravo zbog Riblje čorbe, jer posjetioci prve večeri nisu obaviješteni da koncerta neće biti, direktor Zbrka festivala, Duško Gošnjić je kazao:

“Te večeri kada smo, po nastupu demo bendova, obavijestili publiku da do tog momenta nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa članovima Riblje čorbe, te da ostaje izvjesno da se neće pojaviti, svi koji su na ulazu zatražili refundaciju su dobili novac nazad”.

On je dodao i da se nije pravila razlika u odnosu na kupljene i karte koje su dobijene u nagradnim igrama ili kroz sponzorstva, te da su svi koji su zatražili povraćaj novca ispoštovani.

Gošnjić je iskoristio priliku da istakne i pozitivne momente festivala, kao što je međusobno upoznavanje članova takmičarskih bendova, što je rezultiralo formiranjem novog sastava.

Nevolje sa Zbrka festom počele su još prije prvobitnog termina 1. i 2. maja, koji je promijenjen zbog, kako su saopštili organizatori, vremenskih neprilika, odnosno jakih kiša. Naime, prve najave festivala ispratila je polemika sa opštinom Danilovgrad koja se ogradila od ove manifestacije.

Na dan kada je trebalo da nastupe Goblini, u petak, 5. jula, organizatori su na Facebook stranici podijelili video obraćanje Branka Golubovića Goluba, frontmena tog sastava, koji je kazao da neće nastupiti zbog poslovnih obaveza.

“Vijestima” iz tog sastava nisu željeli da komentarišu nezvanična saznanja da su video-zapis poslali desetak dana ranije, a da ga je organizacija objavila na dan kada je trebalo da se održi koncert, već su samo potvrdili da su nastup otkazali zbog obaveza njihovog frontmena.

Narednog dana, 6. jula, crnogorski bendovi Punkreas i Bubnjivi & psi, otkazali su svoje nastupe na festivalu, najavljene za tu noć.

Iako organizatori Zbrka festa tvrde da ništa nije slutilo na otkazivanje Riblje čorbe, na Facebook stranici Kulturni centar Surčin je još 3. jula objavljeno da se otkazuje nastup pomenutog sastava zakazan za 6. jul, zbog bolesti jednog člana

.“Vijesti” nisu uspjele stupiti u kontakt sa članovima Riblje čorbe.