Petar Grašo pred nastup u Pržnu: Koncert u Crnoj Gori za mene je svečanost - Vijesti.me
PRIVATNI ŽIVOT ČUVA KAO SVETINJU

Petar Grašo pred nastup u Pržnu: Koncert u Crnoj Gori za mene je svečanost

"Raduje me što ću imati priliku da odsviram i nove pjesme poput "Moje zlato" i "Srce za vodiča""

Petar Grašo
Petar Grašo (Foto: Privatna arhiva)

Hitovi Petra Graša “Utorak”, “Volim i postojim”, “Ni mrvu sriće” kao i mnogi drugi koje je snimio tokom 20-ogodišnje karijere, večeras će odjeknuti Pržnu. Uoči nastupa na Brodet festu, pop pjevač je za “Vijesti” pričao o svojoj karijeri, novom albumu, ljubavi...

"Uvijek je za mene mala svečanost raditi koncerte u Crnoj Gori, s obzirom na to da sa crnogorskom publikom imam jedan zaista divan odnos. Koncert će biti kao i uvijek podsjetnik svih mojih hitova, ali me raduje  što ću imati priliku da odsviram i nove pjesme kao što je “Moje zlato” i “Srce za vodiča"", najavio je on.

  • S vama će u Pržnu binu dijeliti Nina Badrić, hoćete li, kao nekad opet zajednički zapjevati vaš veliki hit "Utorak"?

Kod mene i Nine uvijek se sve događa spontano, tako da ne bih ništa najavljivao. Nina je moja prijateljica i svirali smo neke koncerte zajedno, tako da je sve moguće.

  • Nekad ste bili čest gost u Crnoj Gori, međutim sada nam mnogo manje dolazite. Šta se to promijenilo u ukusu crnogorske publike?

Razlog mog izostanka sa koncertne scene bila je pauza koju sam najavio 2009. i koja je potrajala do 2014. Trebao mi je odmor nakon 13 godina konstantnih putovanja koja su trajala i do 300 dana godišnje. U tom periodu publika iz regije nije imala prilike da me vidi uživo, ali  sudeći po prekrasnom koncertu na prepunom trgu u  Herceg Novom koji sam održao u februaru, mislim da  je ukus crnogorske publike i taj fluid koji sa događa između nas i dalje jednako čaroban. Vrijeme koje je proteklo samo je pojačalo taj osjećaj i dalo pjesmama dodatnu vrijednost i notu nostalgije. 

Petar Grašo
Petar Grašo(Foto: Privatna arhiva)
  • Nedavno ste objavili numeru "Srce za vodiča" iz mjuzikla Tončija Huljića, a prošle godine obradovali ste fanove pjesmom "Moje zlato". Znači li to da u skorije vrijeme mogu očekivati album?

Rad na albumu traje intenzivno i trebalo je da bude dovršen do kraja godine. Sakupio sam izvanredne saradnike od Tončija Huljića, Nikše Bratoša do Dušana Vasića koji je bio dugogodišnji Bregovićev saradnik i još neke mlade ljude. Radim pjesme bez kalkulacije i jedini povod, motiv i mjerilo mi je da  me cijeli taj proces kao i pjesme raduju. Vjerujem i nadam se da će jednako radosna biti i publika kada album izađe. 

  • Pošto ste autor mnogih hitova, od kojih neke izvode i vaše kolege, jeste li razmišljali da poput Tončija Huljića i Gorana Karana napravite mjuzikl, ili možda neku modernu operu?

Nemam operu ni mjuzikl u planu. Ovoga trenutka toliko sam zaokupljen radom na albumu i koncertima koje imam, da mi je sva pažnja usredsređena na to.

  • Pjesma "Moje zlato" odmah po objavljivanju postala je himna zaljubljenih. Kako komentarišete činjenicu da sve manje ima pjesama koje slave ljubav, kakva je upravo ova?

Uvijek će biti  pjesama koje će pjevati o ljubavnoj tematici, kao i onih koje će se baviti politikom i drugim temama, no problem je kakvog su kvaliteta i dometa. Sve manje je mladih autora koji duboko razmišljaju o pjesmama i koji su u krajnjoj liniji talentovani. Ne kažem da ih nema, ali većina domaće produkcije danas se svodi na kopiranje svjetskih trendova, stavljanje u balkanske gabarite i žvakanje jednog te istog stila kako bi se kratkoročno dobila publika. U moru istog zvuka dobra i drugačija pjesma odjekne brže i jače.

  • Kao autor radili ste za mnoge poznate pjevače, međutim posljednje vaše kompozicije potpisuje bračni par Huljić, sa kojim ste često sarađivali. Znači li to da je lakše pisati za druge nego za sebe, s obzirom na to da ste poznati kao perfekcionista?

Huljić i ja se poznajemo već 20 godina i zaista smo vrlo bliski po autorskim afinitetima, napisali smo zajedno dosta pjesama. Moram biti iskren i priznati da je  lakše raditi za druge, nego za sebe jer si manje opterećen, ali u ovom slučaju to nije razlog. Posljednje tri pjesme koje je napisao Huljić snimio sam  isključivo iz razloga što su mi se zaista dopale i što su bliske mom senzibilitetu. Pošto su sve tri bile na prvom mjestu nacionalne top-liste, zadovoljan sam  svojom procjenom i izborom autora (smijeh). Ipak, na albumu će biti i dosta mojih pjesama.

  • Nedavno ste proslavili 20 godina na sceni. Jeste li zadovoljni karijerom i šta biste promijenili kada biste vratili vrijeme?

Dosta se susrećem sa tim pitanjem, ali odgovor je uvijek sličan. Nisam osoba koja troši energiju na gledanje u prošlost, tim više što sam, hvala bogu, imao vrlo stabilnu karijeru bez velikih turbulencija. Kao i u svakom životnom ciklusu bilo je dobrih, loših, smiješnih i tužnih trenutaka, ali ne bih mijenjao ništa. Čuvam u sebi lijepe uspomene iz proteklog perioda, a iz  loših situacija sam izvukao pouke i to mi je na sličan način jednako dragocjeno.

Tolerancija i ljubav su ključne stvari za dugoročnu vezu

  • O vašem privatnom životu se ne zna mnogo. Da li je u današnje vrijeme teško sačuvati privatnost?

Svakako je teže nego što je to bilo prije 15 ili 20 godina, ali to svako može u velikoj mjeri, ukoliko želi. Privatan život čuvam kao svetinju jer ga i ovako imam premalo. Ne bih nikad taj dio dao medijima u zamjenu za komadić dodatnog  prostora.

  • Sa koleginicom Danijelom Martinović ste u vezi dugi niz godina. I dok u današnje vrijeme ljubavi lako pucaju, šta je vaš recept za dugoročnu ljubav?

Upravo očuvanje od medijskih razvlačenja jedan je od razloga za dugotrajnost veze javnih ljudi. Mislim da su ključne stvari tolerancija i, naravno, ljubav sa kojom sve počinje i završava.