Razočarenje, nihilizam: Pet najvažnijih lekcija panka - Vijesti.me
NOVO I REVOLUCIONARNO ZA ONE KOJI PATE OD OBESPRAVLJENOSTI

Razočarenje, nihilizam: Pet najvažnijih lekcija panka

Knjiga istražuje vrijeme kada je nešto novo i revolucionarno bilo ponuđeno onima koji su patili od ekonomske i političke obespravljenosti

Pank (Novine)
Pank (Novine)

aren Nor i Olivije Ričon utvrdili su da termin pank označava “stil i stav zasnovan na razočarenju, nihilizmu, vizuelnom nasilju i teatralnosti”. Snimana između 1976. i 1977. njihova monografija “Punks” je intimno istraživanje pank scene tokom masovne obespravljenosti i kulturne reovlucije. Ova knjiga istražuje vrijeme kada je nešto novo i revolucionarno bilo ponuđeno onima koji su patili od ekonomske i političke obespravljenosti, “Do It Yourself” alternativu glam roku i konzumerističkoj kulturi. Veb magazin "AnOther" izdvojio je pet lekcija koje smo naučili od panka i pomenute knjige.

Žene kao predvodnici bendova

Pank je bio vrijeme Poli Stajrin, The Slitsa, Palmolivea, Sijuksi Sijuks... Vrijeme kada su žene ponovo osvajale svoj identitet i seksualnost nakon svingerskih 60-ih. “Pank je počeo sa jednakošću za žene. Mnoge djevojke su doprinijele toj kulturi. Postojao je prostor za žene da se izraze kad je sve počelo”, objasnila je Ari Ap u knjizi “Typical Girls?”. Agresivno razbijajući stereotipe o ženama, frontmenke pank bendova su se oblačile u svakom smislu kontra patrijarhalnim pogledima na seksualnost.

Svaki pol je teret

“Što se mene tiče, kojeg god da si pola, to je teret”, kazala je Peti Smit, razbivši binarne polne odnose, što je bio ključni dio pank estetike. Žene su mogle da preuzmu muške uloge na bini, u životima i stilu oblačenja, a momci su mogli da koriste koliko god žele ruža za usne i svi su izgledali kul. Ovo je kasnije postala osnova za treći talas feminizma, pank je promovisao anarhiju u odnosima polova i otvorio put za revolucionarni feminizam.

Okovi su u modi

I dok je pank promovisao oslobađanje od okova kapitalizma, lanci su bili u modi kada je u pitanju odjeća. Šokantni odjevni predmeti koji su služili kao parodijski komentari na mazohizam konzumerističke kulture, danas su dio estetike svakoga ko želi da izgleda kul, sve do Rijane i Bijonse.

Pank (Novine)
Pank (Novine)

Budimo prljavi

“Haos je konstrukcija, to nije stanje divlje prirode, već znak kontra kulture”, objašnjavaju Nor i Ričon. Pljuvačka, znoj i prljavština bili su ključni vizuelni elementi pank mode koja je napustila sterilnost i artificijelnu fasadu mejnstrim kulture. Pljuvanjem na bini i grljenjem prljavog, ambasadori panka su izazivali postojeće norme i promovisali otkrivanje realnosti svijeta i tijela koja ga naseljavaju. Bila je karnevalska fešta koja je promovisala one elemente ljudskosti koji nisu bili glamurni.

Drugarstvo je ključ

Ono što je panku dalo toliku moć, vizuelnu i političku, je to što je okupio ljude koji su bili isključeni iz društva.

“Pankeri su bili mladi, ali nisu voljeli kult mladosti. Neki su i dalje bili u školi, drugi su dobili otkaze, a oni koji su radili bili su pankeri preko noći”, pišu Nor i Ričon. Definišući faktor panka bio je volja da se izbrišu kategorije rase, klase i pola, da svi budu ujedinjeni u jedinom principu koji je bio važan - pobuna protiv statusa kvo. Sličnosti između obespravljenosti radničke i srednje klase 70-ih i danas su previše očigledne, ali ako možemo išta naučiti od pank kulture, to je moć zajedničkog protesta i da možemo da izgledamo tako kul dok to zajedno radimo.


Najčitanije iz sekcije Muzika