Slobu Kovačeviću nagrada za doprinos hrvatskoj muzici - Vijesti.me
"ARTIST ON GLOBE"

Slobu Kovačeviću nagrada za doprinos hrvatskoj muzici

Hrvatski producent Zoran Škugor izrazio uvjerenje da na ex Yu prostoru nikad nije postojala grupa kao More, koju je Kovačević nekad predvodio, a u kojoj su karijere započeli Oliver Dragojević, Meri Cetinić i Doris Dragović

Škugor i Kovačević
Škugor i Kovačević (Foto: Savo Prelević)

Već duže vrijeme u Crnoj Gori se muzičarima ne dodjeljuju nikakve nagrade, pa kako to često biva pjevačima i autorima sa ovih prostora preostaje da se nadaju priznanjima sa strane. 

Jedno takvo dobio je Slobo Kovačević, kojem doduše nagrada nije potrebna da bi bio prepoznato ime u regionu, ali se može reći da je ovo potvrda vrijednosti njegovog djela.

Nagradu Artist on Globe za doprinos hrvatskoj muzici danas je crnogorskom kantautoru uručio hrvatski producent Zoran Škugor. Ova nagrada, koja se dodjeljuje za značajne doprinose i umjetnička dostignuća, kao i za uspješne projekte ostvarene tokom godine, dodjeljuje udruženje koje okuplja oko dvije stotine umjetnika iz dvadeset i osam zemalja svijeta.

"Ove godine u junu je održan koncert najveće četiri klape u Hrvatskoj, pozvali su me kao gosta i u jednom trenutku sve četiri klape su izašle na binu stadiona Šalata pred oko šest hiljada ljudi i zajedno izvele Slobovu pjesmu. U tom momentu mi je palo na pamet da se nagrada otvori prema pop, zabavnoj, rok sceni u Hrvatskoj. I eto nas danas da Slobu uručimo tu nagradu i da nastavimo saradnju tamo gdje je stala prije rata", kazao je Škugor i čestitao crnogorskom muzičaru.

Kovačević je kazao da mu imponuje, te da mu je čast što je ova nagrada pripala njemu. Dotično priznanje, dodao je muzičar, obavezuje ga da nastavi da radi.

Slobo Kovačević
Slobo Kovačević(Foto: Savo Prelević)

"Nagrade su prijatne za svakoga, ali kod njih postoji jedna mala zamka. One obavezno dolaze sa godinama. Meni odgovara što je u pitanju nagrada, a ovo sa godinama mi nije nešto baš po volji. Imam jednu pjesmu koju nisam još objavio, a govori o godinama, prolaznosti... Ide ovako: 'Hoće da me stignu godine, ja im ne dam i tjeram ih od sebe, pustite me godine dok još žene vole me i malo me zaobiđite'", izrecitovao je muzičar.

On je kazao da se sa Škugorom dugo poznaje i u šali dodao da se nada da nagradu nije dobio zbog poznanstva, nego zbog svog djela.

Da je tako Škugor je potvrdio, dajući primjer o značaju Kovačevićevih djela kroz priču o njegovoj saradnji sa Meri Cetinić.

"Ona me pitala imam li kakvu ideju za nju i tad mi je palo na pamet, s obzirom na veliki priliv narodnjaka u Hrvatskoj, da bi trebalo okrenuti točak pop muzike unazad i njene stare hitove grupe More snimiti u novim verzijama. Tad mi je pustila jedan nikad objavljen snimak sa kojeg smo odabrali 11 pjesama za album i rekao sam joj da ako to izdanje ne osvoji Porina, ja ću prestati da se bavim muzikom. Ona me poslušala i taj album je dobio Porina za album godine, a na njemu je 60 odsto materijala bilo Slobovo", otkrio hrvatski producent.

Zoran Škugor
Zoran Škugor(Foto: Savo Prelević)

Škugor je izrazio uvjerenje da na ex Yu prostoru nikad nije postojala grupa kao More, koju je Kovačević nekad predvodio, a u kojoj su karijere započeli Oliver Dragojević, Meri Cetinić i Doris Dragović.

"Mislim da Slobo nije potrošen kao autor, već da može biti veliko osvježenje za hrvatsku scenu, pogotovo što imam informaciju iz Croatia recordsa da će računati na njega za novi album Miša Kovača. Njegove pjesme 'More, more' i 'Konoba' su dalmatinski evergrini i to će ostati i narednih dvjesta, trista godina", dodao je on.

Kovačević je kazao da radi na novom materijalu, ali nije želio da precizira kad će biti pušten u etar. Najavljena je i saradnja sa švajcarskim pjevačem hrvatskih korijena Darkom Capom, koji je prisutnima pustio svoju obradu pjesme Dina Merlina "Kad zamirišu jorgovani" i čestitao rođendan Kovačeviću.
Crnogorski kantautor posljednji, dupli album "Omnia Vincit Amor" objavio je 2014.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Muzika