Španjola 019: Dolaze DJ-evi na vrhuncu karijera - Vijesti.me
FESTIVAL U HERCEG NOVOM 23. I 24. AVGUSTA

Španjola 019: Dolaze DJ-evi na vrhuncu karijera

Stenny i Alienata predvode spisak izvođača ovogodišnjeg muzičkog programa festivala Španjola 019

Detalj sa prethodnog izdanja festivala Španjola
Detalj sa prethodnog izdanja festivala Španjola (Foto: Miloš Samardžić)

Italijanski DJ i producent Stenny i njegova koleginica iz Španije Alienata predvodiće ovogodišnji muzički program festivala Španjola 019, koji će se održati na istoimenoj tvrđavi u Herceg Novom 23. i 24. avgusta. 

Prvog dana festivala uz Stennya će nastupiti i Dubok iz Hrvatske, kao i predstavnici lokalne scene 2Beat. Drugi dan miks pult će zauzeti pripadnice ljepšeg pola, pa će osim hedlajnera Alienate publiku će zabavljati još jedan izvođač iz Hrvatske Ivna Ji i Ruskinja Tanja Mos.

Dvodnevna karta koštaće 13, a dnevna osam eura, a za posjetioce koji žele da provedu noć na tvrđavi biće organizovan šatorski kamp, saopštili su iz organizacije Sound Phenomena koja stoji iza ovog događaja.

Stenny je odrastao u Torinu, a trenutno živi i radi u Minhenu i jedna je od perjanica svjetski poznate etikete Ilian Tape koju vodi slavni tehno duo Zenker Brothers, a za koju je debitovao 2013. sa izdanjem “Solstice Deity”. Njegov zvuk najviše je inspirisan tehnom i IDM-om 90-ih, sa povremenim uplivima uticaja džangla i hardkora, miješajući jake ritmove sa atmosferičnom pozadinom. Kao DJ, poznat je po otvorenom pristupu i šarenolikosti žanrova.

Poput njenog kolege iz Italije, Alienata dolazi iz Španije, ali takođe živi i radi u Njemačkoj. Nekadašnja studentkinja filozofije posebno je zainteresovana za misticizam, što se da čuti i u njenim djelima gdje se mješaju opskurni elektro zvuci sa mračnim diskom, hipnotičnim tehnom, industrijal atmosferom i uticajima detroitske i čikaške škole elektronike. Sa DJ-ingom je počela 2004, a u Berlin se preselila 2011. gdje je postala dio Killekill etikete i povezana za Krake festivalom, a bila je u prilici da nastupa širom svijeta, od Njujorka i Bogote do Moskve i Sidneja.

“Već neko vrijeme pratimo Alienatin i Stennyev rad i imamo u planu njihov angažman, mislim da su oba artista trenutno na vrhuncu svojih karijera i veoma traženi na tržištu. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo moći da ih ugostimo. Što se tiče koncepta sastavljana lajn apa, komplementarnost muzičkih izraza je bila u fokusu. Ostali umjetnici birani su na osnovu njihove zainteresovanosti za program, našeg kapaciteta budžeta i kvaliteta kojeg želimo postići na Španjoli. Znači najbolje moguće iz regiona za onaj budžeta sa kojim raspolažemo i sa ljudima koji razumiju i cijene ideju i žele da doprinesu”, kazao je član organizacije Nemanja Zirojević za “Kroz grad."

Kao i svake godine, organizatori su prije muzičkog programa, u ovom slučaju od 13. avgusta počeli sa uređenjem prostora tvrđave, a od juče su odabrani umjetnici različitih profila počeli da rade uživo na svojim djelima na Španjoli i tako će biti do 23. avgusta. Osim toga, najavljeno je da će od srijede 21. avgusta biti otvorena izložba dva odabrana samostalna umjetnika, kao i predstavljena stalna postavka radova nastalih na Španjoli u periodu od 2016. do danas.

“Koncept je da brinemo o tvrđavi, uređujemo je i od nje želimo napraviti otvorenu pozornicu i galeriju, Artist rezidenciju. Sve umjetnosti se pojavljuju na Španjoli, ali nam je pored samog događaja bitno i najvažnije uređenje prostora i svaki slobodan momenat i dio budžeta tome poklanjamo. Inovacija u odnosu na prethodna izdanja je što izlažemo dostadašnje radove kojih se nataložilo za period od 2016. do ove godine. Želimo da ljudima koji dođu predočimo naš rad, a u toku Artist rezidencije posjetioci će moći uživo da budu prisutni u trenutku stvaranja djela na Španjoli. Takođe svake godine radimo inovativam muzički program mladih DJ-eva iz Evrope i svijeta kakvog nema u Crnoj Gori, a potreban je mladim ljudima”, uvjeren je Zirojević.

On je istakao da su u organizaciji zadovoljni dosadašnjim izdanjima festivala, dodavši onu narodnu - koliko para, toliko muzike.

“Ne možemo raditi koliko bismo htjeli jer naša sredina ne prepoznaje ono što radimo. Izdvojio bih kao detalj samo podatak da krovna institucija koja ‘brine’ o kulturnom nasljeđu, Ministarstvo kulture nije izdvojilo niti jedan euro posljednje dvije godine da pomogne program. Imamo podršku Opštine i ne želimo privatizaciju ovog nasljeđa. U svakom slučaju zadovoljni smo sa onim što radimo i očekujemo još veću posjetu i interes ove godine, više iskustva i kvalitetniji program”, kazao je jedan od članova organizacije.

Biće ovo četvrto izdanje festivala Španjola, a Zirojević je kazao da je nastao kao program aktivacije tvrđave.

“Javila se potreba za samom aktivacijom prostora i kroz nju i uređenje prostora. Festival je nastao kao jedna od ideja projekta Studije graditeljskog nasljeđa starog grada Herceg Novog koji je NVO ‘Sinergija’ radila u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš 2016. U suštini kao aktivistički pokret”, pojasnio je on.

Na pitanje kakve su reakcije posjetilaca do sada, Zirojević kaže da su oduševljeni Španjolom.

“To je bukvalno grad u gradu. Mali Gornji grad, kako ga i stručno nazivamo kroz literaturu zaista nikoga ne ostavlja ravnodušnim i svi umjetnici se rado vraćaju, dijele naš događaj i šire dobar glas i osjećaj vezano za prostor. To ga i oživljava zajedno sa našim radom”, uvjeren je sagovornik “Vijesti”.

Crna Gora posljednjih godina doživljava festivalski bum, kako kad su u pitanju muzički, tako i generalno kulturno-umjetnički programi, ali Zirojević smatra da ih nema dovoljno kvalitetnih.

“Posebno nema jakih art programa koji podrazumijevaju i street art umjetnike i izvođače elektronske muzike. Po mom mišljenju to se posebno odnosi na Herceg Novi. Mladi jednostavno nemaju pozornicu i nemaju šta da slušaju, vide, da se kroz to obrazuju. Sa druge strane, podržavamo svaku incijativu mladih ljudi koji su spremni da doprinesu boljitku i razvoju alternativne scene u Herceg Novom, Kotoru, Tivtu. Pored brige o Španjoli koju želimo jednog dana da kompletno revitalizujemo, naša ideja se sastoji u kreaciji platforme za mlade i inovativne umjetnike”, zaključuje on razgovor.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Muzika