Sultan svinga: Mark Nofler slavi 70. rođendan - Vijesti.me
LEGENDARNI MUZIČAR DANAS ŽIVI POVUČENO

Sultan svinga: Mark Nofler slavi 70. rođendan

Mark Nofler (Knopfler) nije nostalgičar. Bio je vođa jednog od najuspešnijih britanskih bendova. Ali kada se osvrne na to njemu je neugodno, kao što mu je bio neugodan život pod svjetlima reflektora

Nofler
Nofler (Foto: Wikimedia Commons/Ckuhl)

On je gitarista čiji prsti virtuozno klize niz gitarske pragove, a, kako sam kaže, ima problema da zakopča običan rajsferšlus. U ponedjeljak (12. avgusta) on slavi sedamdeseti rođendan.

Rođen je 1949. u Glazgovu, Otac, mađarski Jevrej je 1939. bio je prinuđen da emigrira iz fašističke Mađarske jer je bio simpatizer komunista. Majka je bila učiteljica. Ujak je svirao klavir i tu je mali Mark osjetio privlačnost muzike. Uskoro su mu roditelji poklonili prvu gitaru. Poslije škole i kao student Nopfler je zarađivao kao reporter i radnik na farmi. Potom je radio kao učitelj engleskog sve dok 1977 sa bratom Dejvidom nije osnovao bend - Dajer Strejts.

„U škripcu"

Ime grupe - biti u nevolji, u škripcu – odnosilo se na finansijsku situaciju članova benda. Muzičke kuće im nisu davale šansu. A onda je legendarni disk-džokej Čarli Džilet na BBC-ju pustio „Sultans of Swing“. 

Nofler je poslije ispričao da bend to prvo javno emitovanje nije slušao uživo, jer su pomagali nekome da se seli. Još prije završetka pjesme nekoliko muzičkih kuća su telefonom pozvale studio da bi saznale čija je ta stvar. 1978 slijedi prvi album „Dajer strejts“ i svjetski uspjeh. Pjevač i gitarista Mark postaje zvijezda. Žice je trzao prstima kao što je uobičajeno u kantriju i folku. Pažljiviji slušaoci mogli su u njegovom polurecitujućem pjevanju prepoznati uticaj Boba Dilana.

Lova za dž

Markov brat Dejvid je napustio bend poslije drugog albuma jer je Mark Nofler postao odveć dominantna figura. Prekinuli su kontakt, tako je sve do danas. 1985 je uslijedio ogroman uspjeh sa albumom „Brothers in Arms", bend se nalazi na olimpijskim visinama u rok svijetu. Trideset miliona albuma je prodato, a evropski ogranak muzičke televizije MTV je na samom početku svog emitovanja pustio video „Money For Nothing“ – stvar Dajer strejtsa u kojoj je pjevao i Sting - „I want my MTV".

Mark Nofler povlači ručnu, smatrajući da bi ogromna slava mogla da ugrozi njegovu kreativnost. On se okreće kantriju i bluzu, osniva novi bend Noting Hilbilis. Ispostavilo se da Mark može bez Dajer strejtsa, ali da bend ne može bez njega. On svira gitaru na jednom albumu Boba Dilana, a sarađuje i sa Tinom Tarner.

Ne uživa u prošlosti

Tek šest godina poslije ovog svjetskog uspjeha Dajer Strejts ulaze posljednji put u studio da bi snimili album „On Every Street". Dvogodišnja turneja poslije toga dovela je do raspada benda, ali i do krize Nopflerovog drugog braka i razvoda. 1995. je Nofler odlučio da definitivno raspusti bend, mada su ostali članovi još dugo željeli da se ponovo okupe: „Ne gledam nazad i ne pričinjava mi zadovoljstvo da sve to opet oživim“, rekao je Nofler magazinu Gitara i bas. „Svi ti kosturi, koji ispužu iz svojih grobova da bi zaradili još poneki euro tako što će da odtezgare neko svoje staro sranje. To je strašno“.

Kada su Dajer strejtsi 2018. uvršteni u Dvoranu slavnih rokenrola Nofler nije otputovao na ceremoniju. Radio je na novom albumu „Down The Road Wherever", a i organiztori su tražili da bend ponovo nastupi uživo: „Onda sam pomislio da niko neće da mi kaže šta da radim“, rekao je Nofler za njemačke novine.

Više radnik nego momak za žurke

U svojoj solističkoj karijeri Mark Nofler je ponovo pronašao radost u muzici koju je pomutio ogroman uspjeh i teret koji nosi slava. Devet albuma je objavio pod svojim imenom, a aktuelni bi, kako kaže, mogao biti posljednji. Probada ga u leđima, a i oči nisu više najbolje. Nikada nije krio da cijeni svoj mir. Ranije je na bini nosio trake oko glave koje su ga štitile od znoja, ali i od prekomerne pažnje fanova. Kada bi skinuo traku više niko ga nije mogao prepoznati. Za razliku od drugih velikih muzičkih zvijezda koje su više vremena provodile na odvikavanju od droge nego na turnejama, on nije pravio slične ekscese. Kaže za sebe da je više radnik nego čovjek za žurke. Nofler od 2006. poseduje tonski studio „British Grove". Tu su albume snimili Klepton, Dafi i Roling Stonsi.

On živi povučeno sa trećom ženom i dvije ćerke u Londonu. Za sebe kaže da je spor čovjek, u hodu, razmišljanju, reakcijama. Izbjegava stres.

 


Vidi sve komentare