Suština je dati nešto svoje publici - Vijesti.me
STATO OBJAVIO NOVI EP "STATOSFERA" I OTKRIO PROGRAM FESTIVALA CENTRUM ČIJI JE ORGANIZATOR

Suština je dati nešto svoje publici

“Ove godine lajn-ap je sastavljen od poluafirmisanih izvođača, čije karijere su u usponu, dok smo prošle godine imali recimo Arafata i Kendija iz Srbije, koji su već dokazani reperi”, objasnio je Tomović za “Vijesti”

Najvredniji akter hip–hop scene: Stato
Najvredniji akter hip–hop scene: Stato (Foto: Privatna arhiva)

Crnogorski reper Nenad Tomović Stato pozicionirao se u posljednjih godinu dana kao ubjedljivo najvredniji akter domaće hip-hop scene i nastavlja da to potvrđuje. Osim što je upravo objavio svoje šesto izdanje u posljednjih godinu dana - “Statosferu”, on je otkrio i lajn-ap hip-hop festivala Centrum koji će se održati 8. avgusta u Mojkovcu, a čiji je glavni organizator.

Centrum je debitovao prošle godine, a kao i tad održaće se na trgu Ljubomira Bakoča, sa početkom od 16 časova, gdje će publika biti u prilici da besplatno vidi i čuje DJ setove, nastupe repera i crtanje grafita.

Kao i lani, mojkovački festival okupiće repere iz Crne Gore i regiona, pa je tako najavljeno da će nastupiti Stoposto i Katarza i BiH, Tibor i Shegspear iz Hrvatske, pjevačica Olivera Bjelić, te crnogorski reperi Prefix, Poetik, Big Do, Dobbla Galiot, Vu Lu i PG Crnac, koji je i član organizacije, uz naravno Stata.

“Ove godine lajn-ap je sastavljen od poluafirmisanih izvođača, čije karijere su u usponu, dok smo prošle godine imali recimo Arafata i Kendija iz Srbije, koji su već dokazani reperi”, objasnio je Tomović za “Vijesti”.

Od DJ-eva lokalnu scenu predstavljaće Braun, a nastupiće i Necke, član budvanskog kolektiva Radio “Katakomba”. Svoje umijeće crtanja grafita na festivalu pokazaće mladi Mojkovčanin Filip Minić, kao i gosti iz Srbije Wuper Kec i Kori.

“Od novina bih istakao podršku organizacijama ‘Ruka šapi’ i ‘Green Home’, za koju se nadamo da će postati snažnija. Ove godine ćemo ih podržati kroz tematsko crtanje grafita, koje će se najviše ticati problema sa kojim se suočavaju. Očekujemo više publike nego lani, bolju zabavu, ali i spremnost ljudi da prihvate i razmotre i ostale poruke festivala”, istakao je Tomović.

Od maja do septembra u Crnoj Gori postoji velika ponuda muzičkih festivala na kojima su zastupljeni različiti žanrovi, ali je većina njih koncentrisana na primorju i u centralnom dijelu zemlje, dok sjever ima drastično slabiju ponudu, a i mnogih manifestacija koje su postojale u ovom dijelu zemlje više nema. Tomović smatra da je potrebno da ih bude više i da kroz umjetnost mlade pozivaju ne samo na zabavu, već i odgovornost.

“Najveći izazov je finansijski dio, pogotovo ako želiš biti nezavisan, ali spreman sam da se suočavam sa tim. To je i suština - dati nešto svoje festivalu i publici. Lako je raspodijeliti tuđe pare i nazvati se organizatorom nečega”, mišljenja je Tomović.
Uoči festivala Stato je objavio novi EP “Statosfera” koji donosi pet pjesama dostupnih za preslušavanje na YouTube servisu. Ovo izdanje mojkovački reper opisuje muzički kao klasičan bum-bep projekat na kojem je sarađivao sa bitmejkerima Manitoum, Coom i Masturbeatorom, dok za tekstove kaže da su “prilično tvrdi i grubi”, što ovaj projekat po njegovom mišljenju odvaja od prethodnih.

Na pitanje odakle volja i inspiracija za toliko izdanja u kratkom periodu odgovara da u Crnoj Gorim shodno stanju u društvu, inspiracije ne fali.

“S obzirom na to da imam kućni studio, dosta talentovanih bitmejkera uvijek spremnih za saradnju, percepciju nezatrovanu medijima i strahom, nije mi teško snimati gomilu materijala”, zaključuje on.