U umjetnosti je uvijek važan humanizam - Vijesti.me
NIKLAS ŠMIT ODRŽAO KONCERT U BUDVI

U umjetnosti je uvijek važan humanizam

Na izvanrednom koncertu “U krugu Baha i Mendelsona”, brojna publika u crkvi Santa Marija prvo je mogla da uživa u Šmitovom izvođenju Bahovih djela, Svite Nr.2 d-Moll BWV 1008, i Sonate fur Violoncello und Klavier (Gambensonate) g-Moll BWV 102, koju je izveo sa ukrajinskim pijanistom Oleksijem Molčanovim

Sa nastupa u Budvi
Sa nastupa u Budvi (Foto: Vuk Lajović)

Poslije nastupa crnogorske sopranistkinje Tamare Rađenović koja osvaja svjetske dvorane i ruskog pijaniste svjetskog glasa Ivana Rudina, Muzički program 33. Grada teatra doveo je pred svoju publiku još jednog velikog virtuoza i zvijezdu klasične muzike, njemačkog violončelistu Niklasa Šmita.

Na izvanrednom koncertu “U krugu Baha i Mendelsona”, brojna publika u crkvi Santa Marija prvo je mogla da uživa u Šmitovom izvođenju Bahovih djela, Svite Nr.2 d-Moll BWV 1008, i Sonate fur Violoncello und Klavier (Gambensonate) g-Moll BWV 102, koju je izveo sa ukrajinskim pijanistom Oleksijem Molčanovim. 

U drugom dijelu programa čuli smo velikog violončelistu, Molčanova i našeg violinistu Mirana Begića, i sjajno izvođenje djela Klaviertrio d-Moll op. 49 Feliksa Mendelsona.

Kako je nakon nastupa izjavio jedan od vodećih njemačkih i svjetskih violončelista, dobitnik najvećih nagrada, i umjetnik koji je nastupao na prestižnim festivalima i u renomiranim dvoranama širom svijeta, on je za svoj koncert u Budvi i prvo predstavljanje na Gradu teatru imao i dodatnu inspiraciju, prostor crkve Santa Marija.

Niklas Šmit(Foto: Vuk Lajović)

“Odmah sam imao utisak da Bah i Mendelson odlično ‘idu’ uz ovaj srednjevijekovni ambijent koji, kako sam čuo, datira iz IX vijeka, onda sam se uvjerio da ima i odličnu akustiku, tako da je za mene ovo gostovanje na vašem festivalu zaista predstavljalo radost. Tu je, naravno, i publika koja nas je odlično ispratila, i moje kolege, Miran Begić s kojim sam ranije već nastupao, i pijanista Oleksij Molčanov koga sam upoznao na ovom koncertu” rekao je Šmit koji je u svijetu poznat i kao osnivač slavnog trija “Amadeus”.

Izbor da se na Gradu teatru predstavi djelima Baha i Mendelsona, on objašnjava time što je riječ o kompozitorima koji su prijemčivi za publiku, ali prije svega za njega - Bah mu je vječno uzbudljiv i njegova djela izvodi cjelog života.

“On je kompozitor koji je jedan od najvećih predstavnika univerzalnog humanizma u umjetnosti, bavio se svim žanrovima muzike, a komponovao je više od tri stotine orkestarskih svita, kantata, fuga, oratorijuma, preludijuma, fantazija, tokata, djela za orgulje, klavir, violinu, violončelo, klavikord, orgulje, flautu. Bahovo stvaralaštvo je sinteza svih dostignuća u vokalnoj i instrumentalnoj muzici njegovog vremena, zato je do danas ostao jedan 

Uhvaćen veličanstveni trenutak

Prema riječima Mirana Begića, ovaj koncert je bio prilika da opet sarađuje sa velikim Niklasom Šmitom, kao i sa cjenjenim kolegom Molčanovim.

“Šmit je umjetnik koji u najautentičnijem, najprofesionalnijem i u najboljem izvođačkom smislu predstavlja repertoar Baha i Mendelsona koji smo izveli, on je tu apsolutni autoritet. Ono što je bila poenta na festivalu Grad teatar i na festivalu ‘Espressivo’ na Cetinju je da zajedno sa virtuozima poput Šmita, naši domaći umjetnici i publika uspiju da kroz muziku dosegnu, makar na tri - četiri sekinde, onaj najpuniji doživljaj života, života srećnog, melanholičnog, nostalgičnog, ljubavnog… Mislim da smo publici u Budvi uspjeli da damo sebe, i da je mogla da uhvati taj veličanstveni trenutak”, istakao je Begić.


Najčitanije iz sekcije Muzika