Za nagradu "Milan Mladenović" se ne bore muzičari iz Crne Gore - Vijesti.me
12 IMENA U UŽEM IZBORU

Za nagradu "Milan Mladenović" se ne bore muzičari iz Crne Gore

Novoosnovana nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od dvije hiljade eura, a njen cilj je podsticanje umjetničkog stvaralaštva u regionu

Zadužbina osnovana po nalogu njegove majke: Milan Mladenović
Zadužbina osnovana po nalogu njegove majke: Milan Mladenović (Foto: Privatna arhiva)

Zadužbina Milana Mladenovića objavila spisak muzičara koji su ušli u uži izbor za regionalnu nagradu koja nosi ime preminulog frontmena EKV-a, a među njima nema izvođača iz Crne Gore.

Za nagradu koja će biti prvi put dodjeljena u Beogradu 21. septembra, na dan rođenja Milana Mladenovića, u konkurenciji je 12 imena: Artan Lili, Bohemia, Buč Kesidi, Ethno Jazz Orchestra, Hristina, 3 mačke 100 godina iz Srbije, Bonistar i Valentino Bošković iz Hrvatske, Cosmo Daivat iz Slovenije, kao i Emina Bajtarević, Igor Božanić i Lakiko iz Bosne i Hercegovine. 

Njih je među 126 pristiglih prijava na konkurs odabrao žiri koji čine frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane, istaknuti srpski džez muzičar Vasil Hadžimanov, te rok novinar i kritičar Aleksandar Žikić.

Pobjednik će biti objavljen na svečanosti koja će se održati u Narodnoj biblioteci Srbije, a biće uživo prenošena putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram. Novoosnovana nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od dvije hiljade eura, a njen cilj je podsticanje umjetničkog stvaralaštva u regionu.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica, sa namjerom da se autorska i lična zaostavština frontmena EKV-a sačuva kao cjelina i namjeni za kulturne i humanitarne svrhe, pa su tako Narodnoj biblioteci Srbije na staranje povjereni brojni lični predmeti slavnog rokera koji je preminuo 5. novembra 1994.