Nerazjašnjeni slučajevi eksplozija u Beranama - Vijesti.me
Još jedna u nizu

Nerazjašnjeni slučajevi eksplozija u Beranama

Već više od 10 godina ne zna se ni ko je i zašto podmetnuo stravičnu eksploziju u kući braće Martinović, kada je stradalo šest osoba

eksplozija, Berane
eksplozija, Berane (Foto: Rabrenović)

Dvije eksplozije u nekoliko dana u Beranama podsjetile su na veliki broj podmetanja eksploziva koji su do danas ostali nerazjašnjeni.

Posljednja se desila u ponedjeljak oko 3.30 sati, kada je u potpunosti uništen lokal u izgradnji, koji se nalazi u prizemnom dijelu stambene zgrade, poznatije kao Crveni soliter, u centru Berana.

Javnost je po prvi put nedavno na snimku svadbe Safeta Kalića na Youtube imala priliku da se prisjeti lika Duška Martinovića
Nikada se nije saznalo ko je podmetnuo eksploziv pod džip bivšeg načelnika policije Nova Veljića ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Počinioci nijesu otkriveni ni u slučaju eksplozije i demoliranja stana još jednog od bivših beranskih načelnika Dragana Mazića, kada je samo srećom izbjegnuta tragedija širih razmjera.

Već više od 10 godina ne zna se ni ko je i zašto podmetnuo stravičnu eksploziju u kući braće Martinović, kada je stradalo šest osoba.

Javnost je po prvi put nedavno na snimku svadbe Safeta Kalića na Youtube imala priliku da se prisjeti lika Duška Martinovića.

U jednom kadru, naime, ovaj robusni mladić dočekuje mladence po slijetanju helikoptera, a u drugom ljubeći se, pozdravlja i čestita im.

Ti snimci su aktuelizovali pitanje ko je zapravo bio ovaj Beranac i zašto je ubijen.

Konačno otvorio se prostor da se iznova postavi i pitanje ko su Duškove ubice i naručioci. Viši sud je, naime, prije dvije godine oslobodio do tada označenog nalogodavca Milovana Đukića, a Apelacioni sud je tu presudu potvrdio prošle godine.

Šestostruko ubistvo

Stravična eksplozija koja je do temelja srušila višespratnicu braće Martinović u centru grada, i u smrt odnijela šest ljudi, dogodila se 29. januara. 2011. oko osam sati ujutru.

"Sitnijih" eksplozija, u kojima srećom niko nije stradao, a koje su takođe ostale neriješene, u Beranama je u još bližoj i daljoj prošlosti bilo još makar desetak
Osim Duška Martinovića (36) i njegovog rođenog brata Miutina (31), stradali su i brat od strica Ljubiša (26), zatim radnici u kafeu - Igor Cimeša (20) i Biljana Radović (28), kao i Srđa Stamenković koji je unio eksploziv.

Njihovi leševi nekoliko dana traženi su u ruševinama. Nekim čudom ovu eksploziju preživio je jedino pomoćni radnik Ranko Bućković, koji je spavao u potkrovlju.

Javnost se pita smije li se tek tako prepustiti zaboravu šestostruko ubistvo? Da li eventualno neko novo svjetlo na taj strašan događaj može baciti saznanje da je pokojni Duško bio prijatelj Safeta Kalića, kontroverznog Rožajca, čija supruga i brat su u pritvoru dok je on u bjekstvu...

"Sitnijih" eksplozija, u kojima srećom niko nije stradao, a koje su takođe ostale neriješene, u Beranama je u još bližoj i daljoj prošlosti bilo još makar desetak.


Najčitanije iz sekcije Zabava