"Običan malecki san” Milutina Obradovića u Podgorici - Vijesti.me
SLIKARSKA IZLOŽBA U PROSTORU MODERNE GALERIJE

"Običan malecki san” Milutina Obradovića u Podgorici

Uvodne tekstove kataloga potpisuju Petrica Duletić i Selma Đečević

Rad Milutina Obradovića
Rad Milutina Obradovića

Izložba “Običan malecki san“ akademskog slikara Milutina Obradovića biće otvorena sjutra u JU Muzeji i galerije Podgorice, u 20 časova, u prostoru Moderne galerije. Izložbu će otvoriti glumica Dubravka Drakić. Otvaranje će upotpuniti prateći program - performans „Dodir i Nemir“ u izvedbi glumaca CNP-a Dušana Kovačevića i Vula Markovića, kao i nastup hora kojim diriguje mr Miona Cvijović. 

Uvodne tekstove kataloga potpisuju Petrica Duletić i Selma Đečević. 

Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić ovim povodom je zapisala: „Obradović je autentičan  slikar intimističke provenijencije.  Njegov svijet jeste svijet intimnog kruga i unutarnjeg oka. Ničeg agresivnog i glasnog, nikakvih velikih gestova nećemo pronaći na njegovim platnima. On je umjetnik tanane,  lirske modelacije figure konja i floralnih motiva i fantastičnih bića među kojima postoji jedna pulsirajuća povezanost”.

Kustoskinja Selma Đečević između ostalog zapaža: “Konj ovdje nije metafora pučke snage i epske smionosti. Kroz linearna gibanja, razigranost boja, secesionističko umetanje elemenata na slici poput školjki, cvjetova i voća, konj napušta tačku arhetipskog porijekla i biva predstavljen kao simbol svakog obilja. Bez jasnih kontura, on je prikazan kao fluktuirajuća materija oblikovana mješavinom aluzivnih i apstraktnih oblika i utoliko više maštovita cjelina liči na karusel koji vodi posmatrača kroz zamršene predjele snoviđenja”.

Milutin Obradović završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a izložbom u  Podgorici imaće priliku da u značajnom presjeku predstavi svoj rad.


Najčitanije iz sekcije Zabava