Oskrnavljen spomenik Juriju Gagarinu u Tivtu - Vijesti.me
NAROM GAĐALI UMJETNIČKO DJELO

Oskrnavljen spomenik Juriju Gagarinu u Tivtu

Spomen obilježje u Radovićima prvi je i jedini monument koji je u Crnoj Gori podignut heroju Sovjetskog Saveza Socijalističkih Republika, kosmonautu Juriju Aleksejeviču Gagarinu

Nepoznati počinilac ili više njih sinoć su oskrnavili spomenik prvom svjetskom komsonautu Juriju Gagarinu, a koji se nalazi u Radovićima kod Tivta.

Spomenik koji je djelo ruskog vajara Vadima Kirilova iz Moskve, gađan je po svemu sudeći, plodovima šipka jer su na bijelom kamenu od koga je izrađen Gagarinov lik, primjetne karakteristične mrlje koje ostavlja kora od šipka.

"Vijesti" je o ovom incidnetu obavijestio slovenački biznismen Just Rugel, predsjednik Društva rusko-slovenačkog prijateljstva i NVO "Vrhunnci ruske civilizacije", a koji je na dijelu svog imanja uz Ulicu Nikole Tesle u Radovićima i podigao spomenik Gagarinu.

"Mrlje na spomeniku primijetio sam jutros. Neko je spomenik bjesomučno i sa više strana, gađao zrelim plodovima nara. Mislim da je to krajnje nepirmjereno jer je riječ o spomen obilježju čovjeku koji svojim djelom nije zadužio samo Ruse, već i kompletan ljudski rod", kazao je Rugel koji je ovaj incident prijavio i tivatskoj policiji.

Spomen obilježje u Radovićima prvi je i jedini monument koji je u Crnoj Gori podignut heroju Sovjetskog Saveza Socijalističkih Republika, kosmonautu Juriju Aleksejeviču Gagarinu.

Spomenik je svečano otkriven 12. aprila ove godine, na 55-tu godišnjicu Gagarinovog istorijskog leta svemirskim brodom "Vostok 1" u orbitu oko planete Zemlje, 12. aprila 1961. godine.