"Ovdje se jednako radi i kad imate, i kad nemate dozvolu" - Vijesti.me
REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Ovdje se jednako radi i kad imate, i kad nemate dozvolu"

Gosti u studiju: Angelina Međedović, glavna inspektorka rada, Marko Ćipović, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Jovan Boljević, Asocijacija menadzera Crne Gore i Srđa Keković, Unija slobodnih sindikata

reflektor
reflektor (Foto: screenshot (TV Vijesti))

Tok emisije:

21:20 Keković poručuje da nigdje nema na svijetu situacije kao što je to sa KAP gdje nadležni ne mogu da uđu u fabriku i da vide u kakvim se uslovima radi, zato što je tamo uveden stečaj 

21:15 Međedović kaže da Crna Gora već sada ima problema sa radnom snagom i da radnici treba da budu glasniji, a da zaposleni da više stimulišu radnike. 

Ćipović smatra da će se novi zakon više poštovati zbog većih kazni i većeg broja inspektora. Boljević navodi da ne vidi veliku razliku sa izmjenom zakona.

21:00 Keković navodi da su inicirali povećanje minimalne zarade i da se nada da će to biti oko 250 eura, što je opet ispod egzistencijalnog minimuma.

20:50 Međedović smatra da se mora napraviti selekcija ko može, a ko ne može da radi za praznike, i da se ne mogu kažnjavati oni koji rade, jer bi se morala praviti selekcija.

Keković ističe da ovakva situacija odgovara poslodavcima i da se radi jednako bez dozvole i sa dozvolom

Međedović ukazuje da su kazne možda i prevelike za manje poslodavce.

20:35 Angelina Međedović, glavna inspektorka rada, je ukazala da Inspekcija ne može da kontroliše da li se poštuje slobodan dan na koji radnici imaju pravo zbog vjerskih praznika jer je tako zakonom uređeno.

Keković podsjeća da je situacija takva da nijedan poslodavac ne može da radi jer nema dozvolu za praznike i da se zato može jednostavno kazniti.

20:22 Jovan Boljević iz Asocijacije menadžera Crne Gore smatra da treba zaboraviti neka prošla vremena i kretati se ka evropskim standardima.

Ćipović navodi da je socijalni dijalog u Crnoj Gori na zavidnom niovu 

Keković se ne slaže sa Ćipovićem da dostojanstveni rad postoji u Crnoj Gori za većinu radnika.

20:14 Marko Ćipović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je najavio da će poslodavci morati da prijave Inspekciji ko radi za praznike. On smatra da svakako postoje dostajanstveni uslovi za rad u Crnoj Gori.

20:07 Srđa Keković je ocijenio da radnici u Crnoj Gori već tri decenije nemaju razloga da slave Prvi maj.

On smatra da je srednja klasa izgubljena i da se na jednoj strani nalaze milioneri, a na drugoj siromašni radnici.

Imaju li radnici u Crnoj Gori danas razloga da slave? Koja su to sve prava uskraćena zaposlenima u Crnoj Gori? Da li i ko kontroliše jesu li poslodavci zaposlenima omogućili pravo na slobodne dane za vrijeme praznika? Šta je učinila država da obezbijedi dostojanstvene uslove rada? Da li će status zaposlenih u Crnoj Gori biti poboljšan usvajanjem novog Zakona o radu? 


Najčitanije iz sekcije Zabava