Pank u muzeju Metropolitan - Vijesti.me
od haosa do mode

Pank u muzeju Metropolitan

Izložba u globalno poznatom njujorškom muzeju govori o panku kao o nihilističkoj potkulturi i njenoj modi

Anarhistički i pobunjenički muzički pokret pank stigao je do muzeja Metropoliten u Njujorku. Sjutra se otvara izložba posvećena načinu oblačenja pankera.

Izložba "Pank: od haosa do mode" otvara se sjutra, a u ponedjeljak je održana gala večera s poznatim ličnostima koji su se posvetili tom muzičkom pokretu 1970-ih godina. Na toj večeri prodavale su se pank majice do 565 dolara.

Na izložbi su i video spotovi pankera Sida Višesa, bivšeg basiste grupe Sex Pistols, kao i drugih muzičara koji objašnjavaju pank filozofiju.

Tom prilikom napravljena je replika u prirodnoj veličini kupatila poznatog noćnog kluba u njujorškom kvartu Menhetn CBGB sa grafitima Ramonsa i opušcima cigareta.

Izložba govori o panku kao o nihilističkoj potkulturi i njenoj modi, kao što je lanac kao nakit, pocijepane farmerice i majice.

"Filozofija panka može izgledati u suprotnosti s modom po mjeri, ali su obje originalne i imaju svoju individualnost", piše u katalogu izložbe.

Izložena odjeća prikazuje uticaj panka na visoku modu, kao što su velike zakačke na večernoj haljini Versaćea iz 1994. godine, zlatni rajsferšlusi na večernjoj haljini Živanšija iz 2011. godine.

Na izložbi će moći da se kupe neki odjevni predmeti iz vremena panka.

Pank spada u podgrupu rok muzike i nastao u Engleskoj gdje je bio najpopularniji.


Najčitanije iz sekcije Zabava