Pink M je ukrao fotografiju - Vijesti.me
PRESUDA U KORIST FOTOREPORTERA "VIJESTI"

Pink M je ukrao fotografiju

Pink M je četiri puta objavio fotografiju bez saglasnosti tužioca kao autora i bez naznačenja Zorana Đurića kao autora...

Zoran Đurić
Zoran Đurić (Foto: Maja Boričić)

Fotorereporteru "Vijesti" Zoranu Đuriću povrijeđena su autorska prava neovlašćenim prikazivanjem njegove fotografije crnogorskog sportiste Vladimira Dašića sa porodicom, na televiziji Pink M.

Tako je Viši sud potvrdio posljednju presudu Osnovnog, kojom je Đuriću dosuđena odšteta za povredu autorskih prava, ali i odbijen zahtjev da mu se isplati odšteta za povredu časti i ugleda.

Prvostepenu presudu donio je sudija Arsenije Gatolin.

Sudija je u potvrđenoj presudi presudio da Đuriću televizija Pink M isplati po 400 eura, za četiri neovlašćena prikazivanja njegove fotografije na toj televiziji.

Sudija je smatrao da je zbog proteka dvije godine od nastanka fotografije, svakako smanjena njena ekskluzivnost, time pravdajući, između ostalog, što je dosudio da mu se isplati skoro 1.000 eura manje, nego što je Đurić tražio.

Sudija je dodao i da je neosnovan zahtjev za povredu časti i ugleda, jer Đurić više nije prijatelj sa Dašićem, ne zbog objavljene fotografije, već kako je objasnio, zbog uvjerenja košarkaša da tekst izrečen u toj emisiji potiče od fotoreportera Vijesti.

U prvoj prvostepenoj presudi, bivša sutkinja tog suda Mirjana Vlahović, kasnije unaprijeđena, odbila je zahtjev Đurića, navodeći da sporna fotografija ne predstavlja autorsko djelo, bez obzira što je utvrđeno da je ona prikazana bez znanja Đurića i bez naznačenja njega kao autora.

Viši sud je ukinuo tu presudu, objašnjavajući da fotografija jeste autorsko djelo, ukoliko je individualna duhovna tvorevina iz oblasti književnosti, nauke i umjetnosti.

“Dakle autorsko djelo je i fotografsko djelo, koje uživa zaštitu. Umjetnička vrijednost fotografije nije od značaja. Zakon štiti svako, pa i obično fotografsko djelo, uključujući i amaterska djela, u svim stadijumima postupka njihovog stvaranja”, zaključili su u Višem sudu.

U tužbi piše da je tuženi četiri puta neovlašćeno objavio navedenu fotografiju bez saglasnosti tužioca kao autora i bez naznačenja imena tužioca kao autora i da Đurić nikada nije toj televiziji dao dozvolu za iskorišćavanje njegovog autorskog djela.

U odgovoru na tužbu piše da je, prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima, dozvoljeno bez plaćanja naknade, privremeno umnožavanje autorskog djela, ako je umnožavanje prolazno ili slučajno i ako umnožavanje nema poseban ekonomski značaj.

Vujisić: Sudska praksa konačno je zaštitila autorska prava...

Đurićeva punomoćnica advokatica Gorica  Vujisić  ocijenila je da je sudska praksa konačno zauzela pozitivan stav u oblasti zaštite autorskih prava.

“Ovo je naročito važno ako imamo u vidu da je prvostepeni sud jednom odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan. Presuda ohrabruje, jer šalje jasnu poruku da se rad svakog pojedinca cijeni i da rezultatima njegovog rada niko ne može neovlašćeno raspolagati”, zaključila je advokatica.


Najčitanije iz sekcije Zabava