Počelo suđenje za šećernu aferu, optuženi negiraju krivicu - Vijesti.me
NAKON 8 ODLAGANJA

Počelo suđenje za šećernu aferu, optuženi negiraju krivicu

Glavna sala Osnovnog suda je inače bila ispunjena do posljednjeg mjesta, jer je tužilac u ovom predmetu podigao optužnicu protiv 21 lica od kojih je jedno u međuvremenu preminulo.

Nakon osam odlaganja, u Osnovnom sudu Bar je pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Nikola Strugar počelo suđenje za slučaj fiktivnog carinjenja šećera iz Srbije koji nikada nije stigao u crnogorske carinske ispostave.

“Šećerna afera” započeta je prije devet godina, a skoro će tri godine otkako je podignuta optužnica protiv grupe lica, mahom službenika carine i špediterskih firmi iz Bara.

Za početak glavnog pretresa su konačno bili ispunjeni svi zakonski uslovi, jer su bili prisutni svi optuženi i njihovi branioci.

Nakon prozivke okrivljenih, nije bilo potrebe za čitanjem optužnice koju zastupa osnovni državni tužilac u Baru Milenko Magdelinić, pa se odmah pristupilo davanju iskaza lica zvanično optuženih za zloupotrebu službenog položaja u ovom slučaju.

Sala suda prepuna

Glavna sala Osnovnog suda je inače bila ispunjena do posljednjeg mjesta, jer je tužilac u ovom predmetu podigao optužnicu protiv 21 lica od kojih je jedno u međuvremenu preminulo.

Suđenje je počelo u 09:30 i trajalo je sve do 15 sati, samo sa jednom petnaestominutnom pauzom, a za to vrijeme iskaze je dalo 14 okrivljenih.

"Da li će biti vještačenja, odlučiće se u nastavku u četvrtak-rekao je sudija Nikola Strugar koji je juče popodne prekinuo suđenje i zakazao nastavak za danas s početkom u istom terminu.

Svi optuženi koji su dali iskaz iznijeli su svoju odbranu i negirali krivicu, ističući u skoro istovjetnim iskazima da su samo radili svoj posao. Nijedno od optuženih lica pri tome nije negiralo da je bilo šećera i prateće dokumentacije.

"U to vrijeme bila je SRJ, na prelazima između Srbije i Crne Gore nije bilo izdavanja nikakvih posebnih papira, roba je ulazila u SRJ na graničnim prelazima, a carinjenje je bilo na odredištima u Baru i na Cetinj" siže je iznijetih odbrana.

Jedan od branilaca optuženih, barski advokat Alen Sinanović, rekao je “Vijestima” da očekuje maratonsko suđenje.

"S obzirom na broj okrivljenih i broj svjedoka u dokaznom postupku, mislim da će ovaj postupak dugo trajati i da će suđenje biti iscrpljujuće i za sudiju i za odbranu i za tužioc" kazao je Sinanović.

Kako je ranije objavljeno, u Crnu Goru tokom 2002. umjesto šlepera natovarenih šećerom stizali su samo prateći papiri i carinska dokumenta.

Prema optužnici podignutoj 2008, optuženi službenici carinskih ispostava Uprave Carina Crne Gore u Baru i Cetinju, za račun budvanskih preduzeća Adriatic Corporation i Drobac, izvršili su carinjenje šećera bez pregleda unoseći u carinske isprave neistinite podatke da je šećer dopreman na carinjenje i ocarinjen po stopi od nula odsto.

 

U optužnici koju je potpisao tadašnji barski državni tužilac Zoran Radović, sada predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, piše da je tako stvarnim kupcima tog šećera iz Srbije omogućeno izbjegavanje plaćanja carine „koja je morala biti plaćena da je šećer dovožen do carinskih ispostava u Bara i Cetinju".

Time je, kako se navodi, kupcima iz Srbije omogućeno da nezakonito pribave imovinsku korist veću od milion eura. Unosan posao je otkriven 2003. nakon što je uvedena tromjesečna zabrana izvoza šećera pod povlašćenim uslovima u zemlje EU zbog sumnji da su proizvođači i trgovci iz tada zajedničke države SCG zloupotrebom odobrenih carinskih olakšica prepakivali šećer iz uvoza i opet prodavali zemljama EU.


Najčitanije iz sekcije Zabava