Policijski čas u partijske svrhe - Vijesti.me
“ZABRINJAVA PONAŠANJE RUKOVODSTVA POLICIJE“

Policijski čas u partijske svrhe

Raonić kaže da su im se građani obraćali zbog “četiri policijska auta koja kruže gradom”...

Policija
Policija (Foto: Filip Roganović)

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije   Aleksandar Saša Zeković kazao je da zabrinjava ponašanje menadžmenta Uprave policije, koji danima odbija građanima da objasni pojačano prisustvo njihovih službenika na ulicama u Podgorici.

Neobično veliki broj policijskih patrola kruži Podgoricom, ali i zaustavlja i legitimiše vozače od dana parlamentarnih izbora.  

“Ukupno ponašanje rukovodstva policijske organizacije je trenutno u najmanju ruku zabrinjavajuće. Umjesto da se građanima Crne Gore šalju jasne i sigurne poruke po pitanju njihove ukupne bezbjednosti, menadžment policije nastavlja da se ponaša dosta konfuzno”, rekao je Zeković.

Dodao je da je “stvoren  utisak u javnosti o postojanju određene opasnosti i građani se primoravaju da tako i razmišljaju”. 

“Za Građansku kontrolu policije je potpuno neprihvatljivo da aktuelna situacija doprinosi urušavanju policijskog integriteta koji se trudimo da očuvamo i dalje razvijamo. I to treba otvoreno reći, uz sve rizike jer nam je obaveza svima da doprinosimo bezbjednosti ali i kredibilitetu policije”, kazao je Zeković.

Dodao je da aktuelno ponašanje menadžmenta policije dodatno afirmiše strahove i izazove u vezi sa razvojem policije.

“I proizvodi utemeljen zaključak da u Crnoj Gori nemamo građanski servis koji služi i štiti, već političku, odnosno preciznije, stranački kontrolisanu policiju. Evidentno je da nismo uspostavili potreban efikasan politički i civilni nadzor nad radom postupanja i toga moraju biti svjesni i međunarodni partneri i prijatelji Crne Gore”, zaključio je Zeković.

I programski direktor nevladine organizacije Građanska alijansa iz Podgorice Boris Raonić, saopštio je da policija ne treba da stvara atmosferu vanrednosti.

“I mi smo dobili obraćanja građana o četiri policijska auta koja kruže gradom. Policija bi trebalo da informise o čemu je riječ i koji su razlozi. Ne bi bilo dobro ni da se neko traži, a ne može da se nađe, ali ni da se samo koristi za kreiranje atmosfere napetosti u gradu”, kazao je Raonić.


Najčitanije iz sekcije Zabava