Potvrđen identitet: Jauković bacio bombu na ambasadu, pa se digao u vazduh - Vijesti.me
ROĐEN U KRALJEVU, ŽIVIO U PODGORICI

Potvrđen identitet: Jauković bacio bombu na ambasadu, pa se digao u vazduh

U eksploziji nije bilo drugih žrtava, a motiv je i dalje nepoznat

Dalibor Jauković
Dalibor Jauković (Foto: Privatna arhiva (Facebook))

Dalibor Jauković (43)  je sinoć bacio bombu u dvorište američke ambasade, a potom poginuo u drugoj eksploziji, saznaju "Vijesti".

Identitet Jaukovića je potvrdio njegov brat. Obdukcija je završena.

Jauković je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu.

Na Jaukovićevom facebook profilu se vidi da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti Savezne republike Jugoslavije 1999. godine.

Dalibor Jauković
Dalibor Jauković(Foto: Facebook)

Jauković je nagrađen za "izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbjednosti otadžbine", a nagradio ga je tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević.

Eksplozija se desila oko ponoći.

"Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije CG", napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru. 

Podsekretar Stejt Dipartmenta Stiv Goldstin je kazao da su očevici vidjeli čovjeka kako baca objekat preko zida ambasade, prenosi NewYork Times. Navodi se i da niko u ambasadi nije povrijeđen.

Goldstin je dodao i da su bezbjednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu. 

On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu. 

Ambasada je na svom sajtu saopštila da postoji aktivna bezbjednosna situacija i savjetovani su američki državljani da izbjegavaju ambasadu do novog obavještenja.


Najčitanije iz sekcije Zabava