Prebijanje Pejanovića: Hoće li policajci biti oslobođeni? - Vijesti.me
ZASTARIJEVAJU OPTUŽBE

Prebijanje Pejanovića: Hoće li policajci biti oslobođeni?

Ukoliko Viši sud do kraja oktobra ne donese konačnu odluku u postupku koji traje šest godina, osuđeni mogu biti oslobođeni...

Aleksandar Pejanović
Aleksandar Pejanović (Foto: Arhiva "Vijesti")

Ukoliko Viši sud do kraja oktobra ne donese konačnu odluku u postupku koji već šest godina traje zbog prebijanja sada pokojnog Aleksandra Pejanovića, osuđeni policajci mogli bi vrlo brzo biti oslobođeni.

Policajci Ivica Paunović, Milan Kljajević i Milanko Leković posljednjom presudom podgoričkog Osnovnog suda osuđeni su na po tri mjeseca zatvora za zlostavljanje i mučenje putem pomaganja, a oslobođeni su optužbi za nanošenje teških tjelesnih povreda.

Kako 31. oktobra dolazi do apsolutne zastare osuđujućeg dijela presude, odnosno optužbe za zlostavljanje i mučenje putem pomaganja, a za nanošenje teških tjelesnih povreda, prema obrazloženjima Višeg i Osnovnog suda, nema dokaza, sada je već izvjesno da policajci neće odgovarati za ta krivična djela...

Portparolka Osnovnog suda Ivana Becić, rekla je “Vijestima” da su se na presudu žalili i branilac i tužilac, kao i da je predmet prije nekoliko dana poslat u Viši sud na odlučivanje.

Ukoliko budu oslobođeni oni bi mogli sudskim putem tražiti i odštetu za pretrpljene duševne bolove i naknade iz radnog odnosa.

Osnovni sud je utvrdio da su Paunović, Kljajević i Leković krivi za zlostavljanje i mučenje putem pomaganja na osnovu iskaza sada pokojnog Pejanovića i Gorana Stankovića.

Policajci su oslobođeni optužbi za nanošenje teških tjelesnih povreda, jer, kako je rečeno, nije moglo biti utvrđeno vrijeme nanošenja povreda, što je Viši sud tražio u ukidnom rješenju, pa nije mogla biti utvrđena ni njihova težina.

“Sud je saslušao vještaka medicinske struke koji je rekao da je nemoguće utvrditi koje povrede su nastale u kom periodu, pa ni utvrditi težinu povreda", navodi se u obrazloženju presude.

To je treće suđenje policajcima, nakon što je Viši sud dva puta ukidao osuđujuću presudu.

Njihove kolege Dobrivoje Đuričić i Bojan Radunović, pravosnažno su oslobođeni optužbi, kao i policijske starješine podgoričkog Centra bezbjednosti Ratko Rondović i Dušan Raičević.

Pejanović je u betonjerci završio nakon protestnog mitinga zbog Vladinog priznanja nezavisnosti Kosova prije pet godina.

Još nije utvrđeno ko su policajci koji su tada s fantomkama ušli u pritvorsku jedinicu i brutalno pretukli Pejanovića.

On je ubijen u maju 2012. ispred zgrade u kojoj je živio, a za ubistvo je pravosnažno osuđen policajac Zoran Bulatović.


Najčitanije iz sekcije Zabava