Problemi koje možete da imate zbog mokrog kupaćeg - Vijesti.me
ZDRAVLJE ŽENE

Problemi koje možete da imate zbog mokrog kupaćeg

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluznica kao što u ovom slučaju mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih djelova tijela, naročito spoljašnjih djelova vagine i kanala.

kupaći kostimi
kupaći kostimi (Foto: Shutterstock)

Upala bešike, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratioci ljetnih uživancija.

Svaka žena reaguje na spoljašnje uslove okoline na različit način. To zavisi prvenstveno od imuniteta njenog organizma, ali i o sklonostima razvoju infekcija polnih organa.

 U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluznica kao što u ovom slučaju mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih djelova tijela, naročito spoljašnjih djelova vagine i kanala.  

Upala bešike

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog  prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korištenja javnog toaleta gdje se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC školjke već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru. Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neprijatni pa ako primijetite takve reakcije potrebno je potražiti pomoć ljekara. 

Takođe je preporučljivo piti barem dva litra tečnosti dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj te svježe voće i povrće. 

Gljivične infekcije 

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korištenjem bazena, a rjeđe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet te su izložene stresu. Vanjski polni organi sadrže određenu miješanu floru koja održava kiselost toga područja, a izražava se kao pH vrijednost. Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se liječi uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korištenja antibiotika. 

Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani bjelkasti iscjedak, a problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici riječ. 

Upala jajnika 

Upala ovog tipa vrlo je česta za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem dijelu stomaka, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura. Upala ovog tipa mora se liječiti antibioticima koje će vam propisati ljekar, a kako bi je spriječili izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi.

Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim i boraviti na suncu kako bi ugrijali stomak.


Najčitanije iz sekcije Zabava