Promocija knjige radova don Nika Lukovića u Kotoru - Vijesti.me
130. GODINA OD ROĐENJA BOKELJA

Promocija knjige radova don Nika Lukovića u Kotoru

Knjiga sadrži sve radove i tekstove poznatog intelektualca

Niko Luković
Niko Luković (Foto: arhiva)

Promocija knjige “Don Niko Luković - 130 godina od rođenja”, biće priređena u petak u 19 časova u Pomorskom muzeju u Kotoru.       

Knjiga koja sadrži sve naučne radove i tekstove ovog poznatog intelektualca i pasioniranog istraživača bokeljske prošlosti, objavljene u Godišnjacima Pomorskog muzeja, priređena je u okviru obilježavanja 130. godišnjice rođenja don Nika Lukovića.

O knjizi čiji je izdavač Pomorski muzej govoriće direktor te institucije Andro Radulović, kao i monsinjor Antion Belan, generalni vikar Kotorske biskupije. U muzičkom dijelu programa nastupiće prof. Milena Krivikapić na violini.  

Don Niko Luković (Prčanj,  21. septembra 1887.  -  Kotor,  15. februara 1970), bio je katolički sveštenik, prčanjski župnik i kanonik Kotorske biskupije,  društveno-politički radnik i  poznati istoričar  i sakupljač umjetnina i predmeta iz bokeljske prošlosti. Bio je poslanik u Republičkoj Skupštini Crne Gore i Saveznoj skupštini Jugoslavije. Jedan je od osnivača Pomorskog muzeja u Kotoru, kotorske sekcije Društva istoričara Crne Gore, počasni član Jugoslovenskog društva za istoriju medicine i saradnik Istorijskog instituta Crne Gore. Autor je značajnih radova iz nacionalne, pomorske i kulturne istorije. Iskazivao je izuzetnu brigu za očuvanje spomenika kulture i ugleda pomorstva Prčanja i Boke Kotorske.

Jedan od značajnijih spomenika u Boki - Bogorodičin hram na Prčanju, njegovom zaslugom postao je bogata riznica umjetničkih djela među kojima su i djela čuvenih jugoslovenskih umjetnika, poput Meštrovića, Lubarde, Rosandića, Milunovića, Radauša i drugih.

Cijelog života slijedio je Njegoševo načelo: “Brat je mio koje vjere bio”. Don Niko Luković bio je ispovjednik austro-ugarskih pobunjenih mornara koji su 1918. godine osuđeni na smrt strijeljanjem. Lukovićeva  bibliografija broji preko 150 naslova objavljenih u raznim časopisima, zbornicima i novinama. Objavio  više  knjiga  i brošura - Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj (1930), Zvijezda mora: štovanje Majke Božje u kotorskoj biskupiji (1931), Kotor u doba humanizma i renesanse (1933), Prčanj: historijsko-estetski prikaz (1937)… Don Niko je važio za čovjeka široke kulture, avangardnih pogleda, shvaćanja i poteza, a zalagao se za njen razvoj i afirmisanje Boke Kotorske kao turističkog odredišta i promociju njene bogate kulturno - istorijske baštine.  


Najčitanije iz sekcije Zabava