Prost preuzima Reno - Vijesti.me
FORMULA 1

Prost preuzima Reno

“Prost je idealan izbor za novog šefa naše ekipe”, kazao je menadžer Reno Sport F1 tima, Siril Abitebul

Alen Prost
Alen Prost (Foto: Reuters)

Bivši svjetski prvak u Formuli 1, Francuz Alan Prost (60), po svemu sudeći biće novi šef Renoa, koji se ove godine vraća u “najbrži cirkus”.

“Prost je idealan izbor za novog šefa naše ekipe. Međutim, to više nije isključiva odgovornost jednog čovjeka. Pogledajte Mercedes, u kojem je odgovornost podijeljena između Tota Volfa, Padija Loua i Nikija Laude. Moderna F1 ekipa je strukturisana na takav način i vjerujem kako će to biti i slučaj s nama”, kazao je menadžer Reno Sport F1 tima, Siril Abitebul.

Početkom decembra, francuski proizvođač automobila je završio preuzimanje Lotusa i od ove godine će se ponovo takmičiti u Formuli 1.

Bolide će voziti Pastor Maldonado i Džolion Palmer, debitant koji je prošle godine bio test vozač Lotusa.

Reno je osvojio dvije titule svjetskog prvaka s Fernandom Alonsom (2005, 2006), kao i dva konstruktorska naslova (2005, 2006), a godinama je dostavljao motore Red Bulu, pa je sa Sebastija Fetel do četiri pehara došao zahvaljujući francuskim agregatima.

Alan Prost je četiri puta bio svjetski prvak (1985, 1986, 1989, 1993), a u karijeri je ostvario 51 pobjedu. Ispred njega je samo Mihael Šumaher sa 40 više...


Najčitanije iz sekcije Zabava