RENDEZ-VOUS 2016. - Vijesti.me
HD SAMBA

RENDEZ-VOUS 2016.

Dvadeseto prvenstvo svijeta je završeno - na redu je 15. šampionat Evrope. Kvalifikacije počinju u nedjelju 7. septembra, a sjutradan pod Goricom: Crna Gora - Moldavija (grupa G)

Navijači Francuske
Navijači Francuske (Foto: Reuters)

Tek što se Marakana ispraznila, poslije sinoćnjeg finala, uručenja Zlatne boginje i zasluženog slavlja novog svjetskog šampiona - već se, na našem Starom kontinentu, okrećemo novom, velikom fudbalskom događaju. To je 15. Prvenstvo Evrope koje će se 2016. održati u Francuskoj.

Dok se već sada zna da će evropski šampionat otvoriti Francuska, kao domaćin, a da će se prva utakmica odigrati 10. juna, dakle za 23 mjeseca, na stadionu Sen Deni, u Parizu, i početi u 21 sat - preostaje nam da, već od 7. septembra, pa do 13. oktobra 2015, pomno pratimo predstojeće kvalifikacije.

Tog 13. oktobra naredne godine biće poznata imena 19 reprezentacija koje će, uz, rekoh već, domaćina Francusku - pod zvaničnim sloganom prvenstva „RENDEZ-VOUS” - nadmetati se i družiti, tačno mjesec (10. jun - 10. jul). Četiri preostale ulaznice za „randevu”, biće (ras)podijeljene između osam trećeplasiranih selekcija iz devet kvalifikacionih grupa - kroz baraž.

Španija će u Francuskoj 2015. braniti titulu prvaka Evrope, ali prvi favoriti za novog šampiona Starog kontinenta su Njemačka, Francuska, Holandija i Belgija
Inače, prvo veliko Prvenstvo Evrope datira od 1960. Francuska je tada, takođe, bila domaćin, baš kao i 1984. U finalu Kupa evropskih nacija (tako se Evropsko prvenstvo nazvalo), sastale su se 10. jula 1960. reprezentacije Sovjetskog Saveza i Jugoslavije. Iako su „plavi - s šest buktinja na grudima”, poveli golom Milana Galića u 43. a šest minuta kasnije izjednačio je Slava Metreveli, ipak su „Sovjeti” u produžecima pobijedili golom Viktora Ponedjeljnika u 113. minutu. Ali Viktor nije najzaslužniji za „viktoriju”, već gorostasni golman SSSR Lav Jašin, a pehar je primio neprelazni Igor Netov.

Na tom, prvom „pokalu” - na prednjoj strani - i danas piše SSSR (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), a danas - 54 godine kasnije - ni od socijalizma, ni od tadašnjeg „vječnog Saveza”, ama baš - ništa!

Aktuelni prvak Evrope je Španija, koja je u Brazilu nekako (pre)živjela fijasko. Španci su ukupno triput evropski šampioni (1964, 2008, 2012). Njemačka takođe ima tri evropske titule (1972, 1980, 1996), a Francuska dvije (1984, 2000).

Pored SSSR-a (danas Rusija), još je samo pet evropskih reprezentacija stizalo do zlatnog trona: Italija 1968, Čehoslovačka (danas Češka, 1976, Beograd), Holandija 1988, Danska 1992. i Grčka 2004.

Kako je danas tačno 55 dana do početka kvalifikacija za „Francusku 2016”, pod taze impresijama - o evropskim selekcijama u Brazilu 2014 - pred start trke za 15. EURO, po rečenica-dvije:

Njemačka će i 2016. biti prvi kandidat da, to bi značilo, po četvrti put osvoji šampionsku titulu, s Joakimom Levom na čelu.

Francuska ima realne ambicije da upravo ona, u trećem domaćinstvu, eventualno po treći put postane evropski šampion, što je već njihovom selektoru Didijeu Dešamu uspjelo kao igraču 2000.

Od 7. septembra 2014. do 13. oktobra 2015. u Evropi će se odigrati 260 kvalifikacionih utakmica, plus osam mečeva baraža
Holandija će - za dvije godine - biti u prosjeku mlađa nego u utakmici za bronzu protiv Brazila. Mlađa, ali i ubojitija. „Lale” će, pod vođstva Gisa Hidinka, s pravom pretendovati da ponove uspjeh generacije Marka van Bastena, Franka Rajkarda i Ruda Gulita - iz 1988.

Belgija je moj četvrti „vidoviti” favorit na francuskoj smotri. „Đavolima” je, pod vođstvom Marka Vilmoca, Brazil ipak „morao” da bude prolazna stanica - katkad s odličnim a ponekad nedovoljnim „prolaznim vremenom”.

Francuska bi, čini se, trebalo da bude bolja priča. Vilmoc može da nastavi, bez nekih većih tumbanja u sadašnjoj selekciji, i sa četiri, pet igrača koji samo zbog mladosti nijesu bili u Brazilu. Oni su pred vratima „đavola”, a riječ je o nekoliko superdarovitih „anđela”: golman Kaminski, Torgan Hazar, Tilemans, Januzaj, oporavljeni Benteke...

Sve druge selekcije, koje su predstavljale Evropu na južnoameričkom Mundijalu imaju manje, veće ili prevelike probleme - posebno Italija, Rusija i Španija.

No, to su ipak njihove nevolje, problemi njihovi, koji nas mnogo ne tangiraju.

Naš je rebus, da li će Crna Gora uspjeti da se, kroz predstojeće, teške i neizvjesne kvalifikacije u grupi G (Rusija, Švedska, Austrija, Moldavija, Lihtenštajn) domogne ulaznice za „Rendez-vous” 2016, u Francuskoj.


Najčitanije iz sekcije Zabava