Safetu Kaliću će se suditi u odsustvu - Vijesti.me
USVOJEN PREDLOG

Safetu Kaliću će se suditi u odsustvu

Okrivljeni se terete da su novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura

Safet Kalić
Safet Kalić (Foto: Boris Pejović)

Vanpretresno vijeće bjelopoljskog Višeg suda usvojilo je predlog Vrhovnog državnog tužilaštva - odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala i juče donijelo rješenje da se odbjeglom Rožajcu Safetu Kaliću (42) sudi u odsustvu.

Portparolka Višeg suda Gorica Đalović saopštila je da su se stekli uslovi za zakazivanje glavnog pretresa. U prosecu protiv Kalića sudiće specijalno odjeljenje sudije Draga Konatara.

Zamjenik specijalnog tužioca Hasan Lukač 26. decembra prošle godine podigao je optužnicu za „pranje novca“ u produženom trajanju protiv Safeta, njegovog pritvorenog brata Mersudina (54)i supruge Amine (29).

Iz Tužilaštva je objašnjeno da prilkom podizanja optužnice nije obavezan predlog da se okrivljenom koji je nedostupan sudi u odsustvu.

"Nezavisno od toga sud zakazuje glavni pretres i na pripremnom ročištu traži se mišljenje tužioca da se okrivljenom ,kada je nedostupan, sudi u odsustvu", objašnjeno je u Tužilaštvu.

Okrivljeni se terete da su novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura
 Kalići se terete da su se od 2005. do juna prošle godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom „neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.Tokom istrage saopšteno je da su preko Crnogorske komercijalne banke, filijale u Rožajama sumnjivim novcem plaćali rate za kredite koje su od CKB dobijali za preduzeća Daut&Daut, čiji je osnivač i izvršni direktor Safet Kalić, “Tajson“ DOO Rožaje koji je Safet osnovao, a njegova supruga Amina bila izvršni direktor, preduzeće „Turjak“ AD, čiji je vlasnik firma „M-petrol“ u vlasništvu Mersade Šabotić, rođene sestre Mersudina i Safeta i za firmu „Kristal“ AD Rožaje, čiji je većinski vlasnik preduzeće Daut &Daut“.

Novcem su pored plaćanja kredita, plaćali dobavljače i prebacivali na privatne račune te su u platni promet Crne Gore unijeli „prljav novac“ za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom. Vanpretresno vijeće Višeg suda odlučilo je da se Amini ukine pritvor i izrekne mjera nadzora “zabrane napuštanja boravišta“ i obaveza svakodnevnog javljanja policijskim organima i privremeno oduzimanje pasoša i lične karte.


Najčitanije iz sekcije Zabava