Sastanak Danilovića i Zekovića: Odgovornost policije tokom protesta u fokusu rada - Vijesti.me
"FOKUS NA POŠTOVANJE PREPORUKA KOMITETA PROTIV TORTURE"

Sastanak Danilovića i Zekovića: Odgovornost policije tokom protesta u fokusu rada

Kako se kaže u saopštenju MUP-a, na sastanku je bilo riječi i o opravdanosti navodne upotrebe specijalne municije sa gumenim projektilom tokom protesta dijela opozicije i građana u oktobru prošle godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Savjet za građansku kontrolu rada policije biće fokusirani na poštovanje preporuka Komiteta protiv torture koji Crnoj Gori godinama ukazuje da policijske jedinice, čiji je identitet prikriven, moraju imati određena identifikaciona obilježja. 

Predsjednik Savjeta, Aleksanadar Saša Zeković, je, tokom susreta sa ministrom Goranom Danilovićem, kazao da Komitet, Ombudsman i Savjet godinama ukazuju na to da policijske jedinice, poput Specijalne antiterorističke (SAJ), koje u opravdanim slučajevima prikrivaju identitet u javnosti, ipak moraju na svojim uniformama imati određena obilježja na osnovu kojih je, radi zakonom predviđenih postupaka, naknadno moguća njihova identifikacija.

To je, rekao je Zeković, praksa i u mnogo starijim demokratijama.

„Poseban fokus rada MUP-a i Savjeta za građansku kontrolu rada policije biće poštovanje preporuka Komiteta protiv torture Savjeta Evrope koji Crnoj Gori godinama preporučuje da policijske jedinice čiji je identitet prikriven, moraju imati određena identifikaciona obilježja“, zaključeno je na današnjem sastanku.

Zeković je, kako je saopšteno iz MUP-a, istakao nezadovoljstvo Savjeta zbog okolnosti da „komandant SAJ-a još nije dostavio izvještaj u skladu sa zakonom, a koji se odnosi na učestvovanje jedinice na čijem je čelu tokom protesta u oktobru“.

„Za vrijeme mog ministarskog mandata učiniću sve što mogu da se utvrdi rukovodna, odnosno komandna odgovornost zbog dešavanja te večeri“, rekao je Danilović.

Kako se kaže u saopštenju MUP-a, na sastanku je bilo riječi i o opravdanosti navodne upotrebe specijalne municije sa gumenim projektilom tokom protesta dijela opozicije i građana u oktobru prošle godine.

„Takođe je dogovoreno da MUP u najkraćem mogućem roku ispuniti zakonske i tehničke uslove kako bi lica sa invaliditetom dobila odgovarajuća radna mjesta u ovoj instituciji i Upravi policije“, dodaje se u saopštenju.

Zeković je kazao da su svjesni ograničenja lica sa invaliditetom u obavljanju specifičnih policijskih poslova, ali da mogu obavljati neke druge, okolnostima primjerene zadatke, na šta sve institucije sistema obavezuje zakon.

Danilović je obećao da će institucija na čijem je čelu istovremeno raditi na oglasima, tenderima i tehničkoj opremljenosti zgrade kako bi se stekli uslovi za nesmetan rad lica sa invaliditetom.

„U najkraćem mogućem roku omogućićemo licima sa invaliditetom rad u Ministarstvu, područnim jedinicama i filijalama. Založiću se da, shodno sistematizaciji, jedno mjesto u kabinetu ministra takođe pripadne licu sa invaliditetom. Moramo imati razumijevanja, potencijalno smo svi lica sa invaliditetom“, kazao je Danilović.

Zeković je ukazao i na potrebu upotrebe senzitivnog jezika prema licima sa invaliditetom od policije, najavljujući Publikaciju sa tom tematikom.

„Na sastanku je bilo riječi i o načinu obilježavanja uspomene na muslimanske i srpske žrtve deportacije u maju 1992. godine, kao i o finansiranju rada Savjeta za građansku kontrolu policije i osnaživanja te institucije“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.


Najčitanije iz sekcije Zabava