Slike iz ciklusa „Today” u Njujorku - Vijesti.me
ROMAN ĐURANOVIĆ IZLAŽE U AMERICI

Slike iz ciklusa „Today” u Njujorku

Đuranoviću je ponuđeno da bude prvi autor iz jugoistočne Evrope čiji će se radovi naći među djelima najvećih

Roman Đuranović
Roman Đuranović

Istaknuti crnogorski slikar Roman Đuranović predstaviće se 21. jula njujorkškoj publici u renomiranoj galeriji Taljalatela koja je poznata u  promociji djela najvećih imena svjetske umjetničke scene.

Taljalatela preuzima vodeću ulogu u predstavljanju pop-art umjetnosti  i posjeduje galerijske prostore u Njujorku, Floridi i Parizu.   Zahvaljujući samo jednom dijelu velike kolekcije ova galerija etablirana  je u svjetskim krugovima kao najveći promoter umjetnosti koja je obilježila istoriju pop-arta i djela nastalih šezdesetih godina prošlog  vijeka, kada je ovaj pravac dostigao vrhunac umjetničkog izražavanja.

Na poziv umjetničkog savjeta galerije Taljalatela,  Đuranoviću je  ponuđeno da bude prvi autor iz ugoistočne Evrope čiji će se radovi naći  među djelima najvećih aktuelnih svjetskih stvaralaca kao što su Džef  Kuns, Demijen Hirst, Benksi, Takaši Murakami.

Umjetnost Romana Đuranovića u savremenoj umjetnosti već je verifikovana  brojnim međunarodnim izložbama, a prvi put samostalno u Njujorku  prikazaće slike iz ciklusa “Today” koje su nastale u posljednje dvije  godine.

Ovaj crnogorski slikar ima biografiju bogatu višegodišnjim slikarskim  stvaralaštvom, izlagačkim iskustvom i brojnim nagradama. Studirao je na  Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na FLU na  Cetinju. Više puta izlagao samostalno, kao i u okviru grupnih izložbi (Vankuver, Ankara, Dizeldorf, Drezden, Berlin, Barselona, Beograd,  Ljubljana, Novi Sad).

Izložbu je organizovao direktor za istočno evropsku saradnju u  njujorkškoj galeriji Taljalatela, Nikola Mihajlović, u saradnji sa  Ivanom Šukovićem, kustosom u platformi Contemporary Balkan Art - CoBA.


Najčitanije iz sekcije Zabava