Sretni me u umjetnosti - Vijesti.me
MIT FEST

Sretni me u umjetnosti

Rediteljka Lidija Dedović o novom pozorišnom festivalu na Cetinju

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” pokreće novi festival koji za sada ima radni naziv Montenegro International Theatre (MIT Fest), kazala je “Vijestima” umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Lidija Dedović.

Festival će se održavati od 15. do 21. novembra, a ovogodišnji će biti “nulti“. Planirano je da od naredne godine vrijeme održavanja festivala bude atraktivnije i adekvatnije za inostrane turiste, Cetinjane, publiku. Novi festival koji je u najavi biće pozorišni, ali multimedijalnog i međunarodnog karaktera. Prema planu, gostovaće probrane inostrane predstave, a progrm će obuhvatiti i film, muziku i ostale umjetnosti. Što se tiče poetike samog festivala, koncepcije i programskog usmjerenja, za ovu godinu je Kraljevsko pozorište odlučilo da dovede respektaibilne goste, kao najavu za buduća dešavanja. Tako će publika, koja u novembru bude na Cetinju, imati priliku da vidi jednu od najboljih nezavisnih pozorišnih grupa Njemačke “Gob Squad” iz Berlina.

Dedović je kazala da se ta grupa širom svijeta proslavila prepoznatljivom estetikom novih komunikacija sa umjetnicima, “ali i sa građanima pored kojih prolazimo svakog dana, a ne znamo niti šta misle niti kako se osjećaju“.

“Gdje god dođu, 'Gob Squad' kolektiv ostavlja snažan utisak na publiku. Njihova predstava zove se 'Super Night Shot' i otvoriće najavni MIT festival. Prije toga, od 10. do 14. novembra, grupa će voditi kreativnu radionicu sa 17 studenata cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti, najavila je Dedović.

Pored njih, gostovaće i svjetski poznat argentinski reditelj Rodrigo Garsija koji je u Temišvaru uradio predstavu “Zabranjeno za pse”. Ova predstava će biti 20. novembra na sceni “Zetskog doma”. Reditelj autentičnog rukopisa Andraš Urban, dolazi sa predstavom “One Girl Show”, u izvedbi glumice Marte Bereš. Dedović je najavila i projekcije filmova, dva koncerta i predstavu za djecu, a kompletan program će biti poznat uskoro.

“MIT će u svom podnaslovu kao i promocijama imati i značenje meet me ili sretni me. Smatram da je umjetnost mjesto susreta, povezivanja i održavanja bliskosti kroz edukaciju, kreaciju i mišljenje. Zato je, između ostalog, ovaj festival važan baš za Cetinje koje je posebno i rijetko mjesto, koje može postati centar važnih, kreativnim, pametnih i plemenitih okupljanja”, kazala je Dedović.

U organizaciji multimedijalnog festivala Kraljevsko pozorište je dobilo podršku od Ministarstava turizma i saobraćaja, posebno za realizacju narednog, zapravo prvog festivala, jer imaju u planu umrežavanje Cetinja sa važnim i interesantnim gradovima Crne Gore, da povežu jug i sjever, dok je Minitarstvo kulture, prema riječima Lidije Dedović “inače podrška svim planovima “Zetskog doma“.

Umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta ne krije oduševljenje Cetinjem za koje smatra da je najbolji grad za umjetnost, “sa najljepšom klimom, tradicijom, istorijskom pozadinom, kao i artističkom važnošću“.

“Cijelo Cetinje je samo po sebi umjetnost, a građani Cetinja će za naš Fest biti od srca pozvani da budu gosti kao i saradnici. Cetinje je grad koji je za vrijeme Kraljevine Crne Gore imao 12 poslanstava država Evrope. Sa svim državama sam u dogovoru o podršci Festivalu, teatru i novim komunikacijama, svi su voljni da podrže ovu ideju, kao i programski plan 'Zetskog doma'“, kazala je Dedović, najavljujući promjene u budućem radu Kraljevskog pozorišta.

Žiri od dvjesta članova

Važan segment festivala biće Promo Fest. Prema sadašnjoj koncepciji, sedam novih, svježih tekstova crnogorskih mladih dramskih pisaca biće javno čitani od strane crnogorskih glumaca svakog dana.

“Publika će glasati za najbolji tekst, odnosno za tekst koji bi voljela da vidi kao predstavu u našem teatru. Inicirala sam razgovore sa gimnazijalcima, učenicima srednje umjetničke škole, građanima Cetinja svih generacija, studentima i kolegama, kako bi se formirao žiri od 200 osoba, koji će redovno pratiti sve događaje i imati pravo glasa za Promo najbolji dramski tekst. I jedini žiri je publika”, kazala je Dedović.

Promo čitanja održavaće se u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Dado Đurić”, a naredne godine će biti aktivirana i lejtnja scena. Nakon programa biće oranizovani razgovori i druženja publike sa umjetnicima.


Najčitanije iz sekcije Zabava