Stamatovićeva grupa 20. februara u sudnici - Vijesti.me
ZAKAZANO SUĐENJE ZA PRIPREMU LIKVIDACIJE ZEKOVIĆA

Stamatovićeva grupa 20. februara u sudnici

Stamatović je u bjekstvu od kraja maja

Stevan Stamatović
Stevan Stamatović (Foto: Olivera Lakić)

Za 20. februar zakazano je suđenje kriminalnoj grupi  Podgoričanina Stevana Stamatovića (41), optuženoj za planiranje ubistva zatvorenika Radojice Zekovića.

Toj grupi sudiće sutkinja specijalnog  odjeljenja podgoričkog Višeg suda Ana Vuković.

Stamatovića i njegove sugrađane Milana Lješnjaka (30) i Đorđija Božovića (27) i  Beranace Dejana Deletića (25), Aleksandra Bojovića (24) i Stefana Balevića (25), Specijalno državno tužilaštvo tereti da su planirali ubistvo Zekovića.

Pokušaj ubistva Zekovića
Pokušaj ubistva Zekovića(Foto: Filip Roganović)

Prema optužnici, Stamatović, koji je u bjekstvu,  krajem 2016. godine  sa osobom čiji identitet SDT još nije otkrilo, na teritoriji Podgorice i Berana organizovao je kriminalnu grupu čiji članovi su postali ostali optuženi  i druge neidentifikovane osobe.

U tom tužilačkom aktu, u koji su “Vijesti” imale uvid, precizno su opisani zadaci svih članova kriminalne grupe.

Deletićev je bio da fizički obezbjeđuje organizatora kriminalne grupe Stamatovića, prenosi njegova uputstva i naredbe drugim članovima  grupe, nabavlja, prenosi i postavlja eksplozivne naprave ispod automobila  i vrbuje članove.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Lješnjak je bio zadužen da prati kretanje službenika Uprave policije i pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupa. Optuženi Bojović bio je zadužen da  nabavlja, skladišti,  a zatim predaje eksplozivna sredstva drugim pripadnicima kriminalne grupe, dok je optuženi Božović pored fizičkog obezbjeđenja organizatora, bio zadužen da iznajmljuje stanove za smještaj pripadnika klana i skladištenje oružja i eksploziva.

Milan Lješnjak
Milan Lješnjak(Foto: Filip Roganović)

Baleviću je, navodno pripalo zaduženje da obezbjeđuje šefa klana  i vozila članova kriminalne organizacije, ali i da  prati kretanje “osoba koje su od interesa za kriminalnu organizaciju”.

U optužnici je opisano kako su  Deletić i Lješnjak 20. maja  u  Podgorici pokušali da ubiju osuđenika Radojicu Zekovića, postavljajući napravu od 1.383,5 grama plastičnog eksploziva ispod njegovog automobila.

Stamatović je u bjekstvu od kraja maja. 

Njega policija godinama dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Zeković, čiju je likvidaciju navodno planirala Stamatovićeva grupa, blizak je kavačkom kriminalnom klanu.


Najčitanije iz sekcije Zabava