Sud o Erste banci i Montevaru: Uzeli milion i po i pritiskali sud? - Vijesti.me
OBAVIJESTIĆE TUŽILEŠTVO

Sud o Erste banci i Montevaru: Uzeli milion i po i pritiskali sud?

“Zaključuje se da banka podnošenjem krivične prijave vrši zloupotrebu prava i pritisak na sud”, piše u saopštenju iz suda

Erste banka
Erste banka (Foto: Luka Zeković)

Privredni sud obavijestiće tužilaštvo o postupcima Erste banke Podgorica u slučaju Montevar Metalac - zbog sumnje da su od te kompanije nezakonito naplatili garanciju od milion i po eura, kao i da su podnošenjem krivične prijave protiv stečajnog upravnika pokušali izvršiti nezakoniti protisak na taj sud.

Erste banka je u junu 2013. godine odobrila kredit od milion i po eura firmi Montavar Metalac iz Nikšića, sa rokom otplate od 84 mjeseca, uključujući 24 mjeseca grejs perioda.

Međutim, kako navode iz suda, banka je u toku trajanja grejs perioda u novembru iste godine aktivirala garanciju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i naplatila milion i po eura, pri čemu su ostale nenaplaćene kamate od 30.414 eura.

“Ovako postupanje banke, te aktiviranje garancije u toku trajanja grejs perioda i to samo nekoliko mjeseci nakon zaključenja ugovora o kreditu, izaziva više sumnje, nego postupanje suda i stečajnog upravnika. Naplata ove garancije i na ovakav način izaziva sumnju, budući da je direktno uticala na otvaranje stečajnog postupka nad Montavar Metalac, o čemu će u konačnom u narednim danima biti i obaviješteno nadležno tužilaštvo”, saopšteno je iz Privrednog suda.

Stečajni upravnik Montavar Metalca postupajući po zaključku suda je 23. februara 2016. donio odluku o priznavanju razlučnih prava za 29 bivših radnika koji bi potraživanja namirili od poslovne zgrade.

Privredni sud je 23. marta 2016. odbio prigovore Erste banke i IRF na tu odluku stečajnog upravnika.

Oni su se žalili Apelacionom sudu koji je poništio odluku Privrednog suda i stečajnog upravnika, navodeći da bivši radnici nijesu mogli biti razlučni povjerioci.

Stečajni upravnik je postupio po odluci Apelacionog suda.

“Erste banka, iako je okončan postupak u vezi priznavanja razlučnog prava, tužilaštvu podnosi krivičnu prijavu, povodom koje je stečajni upravnik pozivan prvo da da izjavu u svojstvu građanina, a zatim je saslušan u svojstvu osumnjičenog. Na osnovu izloženog, zaključuje se da banka podnošenjem krivične prijave vrši zloupotrebu prava i pritisak na sud, jer je i od momenta pokretanja stečajnog postupka svim sredstvim pokušavala, podnošenjem brojnih prigovora, da k roz stečajni postupak, onemogući prodaju imovine dužnika", navedeno je iz suda.


Najčitanije iz sekcije Zabava