Sunce produžava život - Vijesti.me
NE ZABORAVITE KREMU!

Sunce produžava život

Doktor Pelle Lindqvist, koji je vodio istraživanje, sugeriše da bi izbjegavanje sunčevih zraka moglo imati isti efekt na dužinu životu kao pušenje cigareta

Sunčanje, krema za sunčanje
Sunčanje, krema za sunčanje

Istraživanje sprovedeno na univeritetskoj bolnici Karolinska i Univerzitetu  Lund u Švedskoj, otkrila je da žene koje se redovno izlažu suncu žive za 0,6 do 2,1 godinu duže od žena koje ga izbjegavaju.

Analizom je obuhvaćeno 29.518 žena u periodu od 20 godina, a rezultati su pokazali kako izlaganje suncu može smanjiti rizik od srčanih i drugih bolesti koje nisu povezane s rakom, iako razlog zašto je to tako još uvijek nije poznat, piše Independent.

Doktor Pelle Lindqvist, koji je vodio istraživanje, sugeriše da bi izbjegavanje sunčevih zraka moglo imati isti efekt na dužinu životu kao pušenje cigareta.

Kreme s visokim zaštitnim faktorom su obavezne

“Otkrili smo da su pušači u grupi koja je bila najviše izložena suncu, imali slične efekte kao nepušači koji su malo vremena provodili sunčajući se, što može značiti da je izbjegavanje sunca jednako riziku od pušenja”, kaže Lindqvist.

Studija navodi da izloženost suncu može povećati rizik od kožnih oboljenja. Povezanost između UV zračenja i potencijalnog raka kože se ne dovodi u pitanje.

Stručnjaci preporučuju kreme za sunčanje s visokim stepenom zaštite. Naglašavaju i da treba izbjegavati izravnu izloženost suncu između 11 i 15 sati.

Solarijum kao priprema

Solarijum nije adekvatna priprema za sunce. U pitanju je UVA zračenje a mi gorimo najviše od UVB zračenja iz sunčevog spektra. Sa druge strane od solarijuma tj. UVA zračenja dobijate prevremeno starenje kože i sklonost ka karcinomima kože. Definitivno je veća šteta nego korist.


Najčitanije iz sekcije Zabava