Švajcarska potvrdila da su Marovići imali milione na računu - Vijesti.me
U PERIODU 2006/2007.

Švajcarska potvrdila da su Marovići imali milione na računu

Specijalno državno tužilaštvo dobilo zvaničnu potvrdu da je Đorđina Marović imala u periodu 2006/2007. oko tri miliona eura u dolarima na računu u HSBC banci u Švajcarskoj, kojima su pristup imali i njen suprug Svetozar i sin MIloš. Marovići i njihovi advokati više puta su negirali postojanje bilo kakvih računa u inostranstvu

Svetozar Marović, Đorđina Marović, Miloš Marović
Svetozar Marović, Đorđina Marović, Miloš Marović (Foto: Savo Prelević)

Specijalno državno tužilaštvo dobilo je potvrdu od vlasti Švajcarske da je na računu Đorđine Marović, supruge bivšeg visokog funkcionera DPS-a i osuđenog vođe budvanske kriminalne grupe, bilo više miliona eura u periodu 2006/2007. u ogranku HSBC banke u toj zemlji.

“Potvrda je stigla putem međunarodne pravne pomoći, poslije dugotrajne prepiske. Ona je imala na računu otprilike onoliku sumu novca u periodu o kojima su pisali mediji 2015. godine”, rekao je “Vijestima” izvor upoznat sa papirima koji su stigli iz Švajcarske.

Međunarodna mreža novinara otkrila je da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara 2006/2007. godine, a da to on nije tada prijavio u svom imovinskom kartonu.

Sagovornik “Vijesti” rekao je da razmatraju mogućnost da ovaj novac u Švajcarskoj obuhvate finansijskom istragom, u kojoj Marović i članovi njegove porodice moraju da dokažu porijeklo imovine, a ako to ne uspiju, ona će im biti oduzeta. U dokumentima iz Švajcarske nije naznačeno kuda je i kada taj novac “otišao” sa tog računa, ali SDT namjerava da i to ispita, rekao je izvor blizak istrazi.

U zajedničkom istraživačkom poduhvatu MANS-a i Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), početkom marta 2015. objavljena je informacija o tajnom računu u švajcarskoj banci Đorđine Marović, kome su pristup imali njen suprug, tada drugi čovjek vladajućeg DPS, i sin Miloš Marović. Račun je otvoren 6. februara 1998. godine. U dokumentaciji do koje su došli istraživači ne navode se iznosi na računu iz prethodnih i kasnijih godina, osim maksimalnog iznosa depozita iz 2006/2007. godine od 3,8 miliona dolara. Đorđina je Švajcarcima kao zvaničnu adresu navela Ulicu Dositejevu, b. b., u Budvi. Istu je adresu Marović prijavio u imovinskom kartonu iz 2006. godine.

Marovići, račun u Švajcarskoj (Novine)
Marovići, račun u Švajcarskoj (Novine)(Foto: Occrp/mans)

Istog dana, kada je članak objavljen u „Vijestima“ i “Danu”, Marović je svjedočio u Višem sudu u korupcionaškoj aferi „Košljun“, odbacujući navode o tajnom računu, tvrdeći da su sve to laži, te da će tužiti autore teksta i novine koje su to objavile.

“Sve što nađu u bilo kojoj banci od bilo kojeg člana moje porodice, sve poklanjam mojim neprijateljma da finansiraju svoje aktivnosti protiv mene i mojih prijatelja”, rekao je tada Marović. Pola godine kasnije završio je u spuškoj ćeliji zbog sumnje da je bio šef organizovane kriminalne grupe, koja je oštetila Opštinu Budva za desetine miliona eura.

Uslijedili su demanti porodice, pa se odmah oglasila advokatska kancelarija “Justicija”, pravni zastupnik Đorđine i Svetozara Marovića, tvrdeći da nijedan član porodice Marović nema račun u švajcarskoj HSBC banci.

Te tvrdnje je početkom juna ponovila i sama Đorđina Marović na svjedočenju u Višem sudu. Bila je kategorična da ona i članovi njene porodice nikad nijesu imali žiro račune u inostranstvu pa ni u Švajcarskoj. Ona je to saopštila u podgoričkom Višem sudu gdje je svjedočila na ročištu povodom zahtjeva Specijalnog tužilaštva da se trajno oduzme imovina od njenog supruga Svetozara i Radojice Krstovića kome je prodala luksuznu vilu u budvanskom naselju Bijeli do.

Nakon što su mediji objavili tekst da je među 100.000 klijenata švajcarske HSBC tajni račun imala i Đorđina Marović, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković uputio je zamolnicu sa pružanje međunarodne pomoći od švajcarskih kolega da im se u okviru izviđaja u slučaju imovine Svetozara Marovića dostave izvodi sa bankovnih računa Đorđine Marović.

Stanković je tada naložio specijalnoj tužiteljki Đurđini Ivanovićhitno pokretanje predistražnih radnji. Tužilaštvu stiže nova prijava, MANS podnosi krivičnu prijavu protiv Marovića, njegove supruge Đorđine i sina Miloša smatrajući da su imovinu stekli kriminalom.

Sporna je bila vila u budvanskom naselju Bijeli koju je Marovićeva kupila od nekadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Miljana Miljanića.

Đorđina je trgovala staru kuću od 207 kvadrata i dvorištem od 800 kvadrata za 300.000 eura. Izgradila je odmah novu, a prema procjenama, oko 700 hiljada eura je koštala investicija, koliko novca Marovići nijesu imali na svojim računima. Kada je specijalno tužilaštvo preuzeo Milivoje Katnić koji sa svojim saradnicima u ljeto 2015. otvara brojne budvanske afere, a svjedoci saradnici, koji sa tužilaštvom sklapaju sporazume o priznanju krivice, upiru prst u Marovića i njegove bliske saradnike da su kao grupa uzimali milione opštinskog novca.

Krajem 2015. sin i otac Marović završavaju u istražnom zatvoru u Spužu. Svetozar je nakon nekoliko mjeseci priznao da je bio šef organizovane grupe i puštaju ga da se brani sa slobode. Pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora i da Opštini vrati 1,1 milion eura u novcu. I njegov sin je priznao da je u aferi “Prijevor” oštetio Opštinu za 1,4 miliona eura, platio je novčanu kaznu od 385 hiljada eura, ali robiju od 11 mjeseci nije odslužio. Marovići se sele u Beograd, od kada su nedostpuni crnogorskim pravosudnim organima. Svetozar, za kojim je raspisana potjernica nije uhapšen, jer se navodno liječi od psihičkih problema. Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i očekuje da će tamo odslužiti kaznu.

Jesu li svu imovinu stekli kriminalom?

U podgoričkom Višem sudu vodi se postupak za trajno oduzimanje imovine porodice Marović zbog sumnje Specijalnog tužilaštva da su stanove, vile i zemlju, kupovali nelegalno stečenim novcem.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je u julu prošle godine zatražilo, a Viši sud i potvrdio, da se blokira dio penthausa, mansarda od 193 kvadrata, koja je je upisana na Miloševo ime. Riječ je stanu koga čini mansarda i komforni prostor od 287 kvadrata na petom spratu, koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata, u kojem su živjeli Svetozar i Đorđina. Privremena mjera je upisana i na deset hiljada kvadrata u Mrčevom polju, u vlasništvu Miloša. Viši sud je donio privremenu mjeru, koja je upisana na imovinu Miloševe supruge Tamare i njenog brata Ivana Popovića. Tužioci traže oduzimanje i luksuzne vile u budvanskom naselju Babin do, koju je Svetozarova supruga Đorđina prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću, smatrajući da je i ona izgrađena novcem koji su njen suprug i sin stekli kriminalnom

Đorđina u oktobru 2015, sedam dana prije nego što je Specijalno tužilaštvo naložilo hapšenje njenog sina Miloša, prodaje vilu Radojici Krstoviću, koji joj plaća kešom 300 hiljada, a ostalih 1,2 miliona, navodno, preko računa.

„Ostatak do ukupne kupoprodajne cijene sam platio od novca koji sam pozajmio od Iska Boljevića iz Bara, i to iznos od 1.200.000 eura“, naveo je Krstović na sudu.

Boljević je pred sudijom posvjedočio da je od svoga druga beogradskog biznismena Stanka Subotića Caneta pozajmio milion i po eura, kako bi ih dao Krstoviću za kupovinu vile.

Svetozar i njegov sin Miloš tvrde da su od 2001. do 2016. zaradili gotovo 1,8 miliona eura, te da su imali dovoljno novca da steknu vrijednu imovinu.

Izvršitelji prodaju zemlju, automobile...

Opština Budva nedavno je preko javnog izvršitelja blokirala svu imovinu Svetozara Marovića kojom je garantovao da će platiti 1,1 miliona eura sudske novčane kazne jer je oštetio građane Budve.

Marović se oglušio o kaznu koju je do oktobra prošle godine trebalo da plati jer navodno nema milion eura. Javni izvršitelj donio je rješenje o izvršenju kojim je praktično pokrenuta procedura prodaje

Marovićeve đedovine na Jazu i Krimovici. Kako bi se namirila šteta, biće prodati i automobili, ukoliko ih bude Svetozar imao na svoje ime. Blokirali su sve njegove bankovne račune u Crnoj Gori, ali je Svetozar imao svega 460 eura, koje su „skinute“ i prebačene na račun Opštine Budva.


Najčitanije iz sekcije Zabava