Tužilaštvo još ne zna ko je lopov u policiji - Vijesti.me
ISTRAGA SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA O NESTANKU DOKAZA JOŠ NIJE ZAVRŠENA

Tužilaštvo još ne zna ko je lopov u policiji

Ne možemo najavljivati kada će u bilo kojem predmetu određena faza postupka biti završena, saopštili su iz Specijalnog državnog tužilaštva

Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Duško Marković
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Duško Marković (Foto: Boris Pejović)

Istraga o nestanku pisama i dokumenata, izuzetih  tokom  pretresa kuće Veselina Mujovića u februaru prošle godine, koja su najprije ukradena iz Uprave policije a onda nakon 40 dana pronađena u njihovom službenom vozilu, nije završena i ne zna se kada će biti, rečeno je “Vijestima” iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“SDT ne može najavljivati kada će u bilo kojem predmetu određena faza postupka biti završena, zato što to zavisi od brojnih okolnosti. U konkretnom predmetu, javnost će biti upoznata sa donijetom odlukom i svim detaljima koji u određenoj fazi postupka mogu biti dostupni”, piše u odgovoru “Vijestima” iz te državne institucije. 

Specijalno tužilaštvo je zbog nestanka pisama tada uhapsilo v.d. šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektor tog Odsjeka Nikolu Terzića.

Njih dvojica su osumnjičeni da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Medojevića i Terzića sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović pustio je da se brane sa slobode, iako je potvrdio osnov sumnje da su počinili krivična djela za koje ih Specijalno tužilaštvo tereti.

Nakon hapšenja Medojevića, koji je uhapšen dan nakon Terzića, menadžement Uprave policije oštro je  regovao prema Specijalnom tužilaštvu i apelovao  saopštenjem kod tadašnjeg premijera Mila Đukanovića da ih zaštite od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Na pitanje “Vijesti” da li su utvrdili ko su članovi menadžmenta Uprave policije koji stoje iza tog saopštenja u kojem je bilo niz kritika na Katnićev i rad tužilaštva, ali i prijetnji da će “inicirati pokretanje odgovornosti postupajućeg tužioca i nadležnog tužilaštva ukoliko Medojević i Terzić pravosnažnom presudom ne budu osuđeni za krivična djela za koja se terete”, iz SDT-a su rekli da to što je menadžment saopštio  “nije krivično djelo”.    

Među ukradenim pismima su i ona koja je Mujović pisao Milu Đukanoviću, ali i još nekim ljudima iz političkog i javnog života. 

Milo Đukanović, Slavko Stojanović
Milo Đukanović, Slavko Stojanović(Foto: Savo Prelević)

Ta pisma i dokumente policija je uzela 19. februara kada je pretresala kuću tada uhapšenog Mujovića u istrazi u kojoj je osumnjičen da je na prevaru uzeo blizu 900.000 eura od sada osuđenog političara Svetozara Marovića, govoreći mu da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Specijalni tužilac Lidija Vukčević, u prvim danima nakon nestanka dokaza, saslušala je sve pripadnike Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, koji su bili u dodiru sa nestalim dokazima.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica. Među njima je pronađen i jedan papir koji nije ni bio zaveden kao izuzet prilikom pretresa.

Mujović je pisao Đukanoviću o svojim naporima da se odnosi sa Srbijom poboljšaju, o aktivnostima koje preduzima za očuvanje crnogorskih državnih interesa i dovođenju investitora. On je pisao Đukanoviću i o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, generalima srpske policije, biznismenima, bezbjednosnim izazovima i ciljevima, “posredovanju u poslovima za državu”...

Obavještavao ga je i o sadržaju sastanaka koje je imao i ljudima sa kojima se sastajao i iznosio  Đukanoviću razne predloge i ideje.

Više izvora “Vijesti” bliskih istrazi kazalo je tada da je pisma mogao da ukrade samo neko kome je to naredio da uradi neko “mnogo jak”. Ocijenili su da ih je ukrao neko ko je htio time da “sačuva” Đukanovića, ali da mu je  tim potezom  samo napravio ogromnu štetu, jer su ta pisma “gluposti”.

Đukanović je tada kazao da nikada nije dobio pisma od Mujovića ni na privatni, ni na službeni mejl, ni na koju drugu adresu. 

“Moguće da je golub bio u pitanju i da je u međuvremenu pao i da zbog toga traže ta pisma“, rekao je Đukanović prošlog aprila tokom premijerskog sata. On je rekao da je važno da se sazna kako je nestao dio dokaznog materijala i ko je pokušao da omete istragu.

“Ko god to bio, nema mu mjesta ni u jednom državnom organu. Nikakve sumnje nema da onog trenutka, kada dođemo do saznanja da je to uradio bilo koji čovjek zaposlen u bilo kojoj instituciji, taj više tamo neće raditi”, kazao je Đukanović. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je tada da neće dozvoliti da opstrukcije rada Tužilaštva prođu nekažnjeno, odakle god dolazile.


Najčitanije iz sekcije Zabava