Tužiteljka pita za vilu Marovića - Vijesti.me
KAKO JE KUPLJENA OD MILJANIĆA

Tužiteljka pita za vilu Marovića

Zahtjev za dostavljanje dokumenata o građevinskoj dozvoli, Opštini Budva poslat je istoga dana kada i zamolnica švajcarskoj banci za pružanje pravne pomoći u istrazi tajnog računa porodice Marović u filijali banke HSBC, na kome je prije sedam godina bilo 3,8 miliona dolara

Vila Marovića, kupljena od Miljana Miljanića
Vila Marovića, kupljena od Miljana Miljanića (Foto: MANS)

Tim specijalne tužiteljke za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđine  Ivanović,  provjerava kako je  i od kojeg novca porodica potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića kupila i gradila vilu u budvanskom naselju Babin do.

Tužiteljka je  od  Opštine Budva tražila da joj urgentno dostave  kompletnu dokumentaciju oko izdavanja građevinske dozvole za gradnju  porodične kuće    Đorđine Marović.

Zahtjev za dostavljanje dokumenata o građevinskoj dozvoli,  Opštini Budva poslat je  istoga dana kada i zamolnica švajcarskoj banci za pružanje pravne pomoći u istrazi tajnog računa porodice Marović u filijali banke HSBC, na kome je prije  sedam godina bilo 3,8 miliona dolara.

Ivanović je  u izviđaju oko tajnog računa Marovića uvrstila i provjere načina na koji je porodica potpredsjednika DPS-a kupila  kuću nekadašnjeg proslavljenog  fudbalskog radnika  Miljana Miljanića.
Osim kupoprodajnog ugovora, koji je  od notara dostavljen  Ivanović,  tužiteljka je, kako bi kompletirala predmet, od  Opštine tražila papire vezane za izdavanje građevinske dozvole.

Istraživački centar  MANS-a  objavio je da je porodica  Marović  u izgradnju novog objekta u srcu Budve uložila najmanje pola miliona eura, koje nijesu prijavili Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. Marovićeva supruga je u januaru 2012. godine,  kupila 800 kvadrata zemljišta uključujući i kuću od 200 kvadrata u Budvi za 300.000 eura. 

Iznos je, piše u ugovoru, u cjelosti isplatila Miljanićima.

Nekoliko mjeseci kasnije - 29. avgusta, Đorđina Marović predala je zahtijev za  izdavanje građevinske dozvole za izgradnju stambenog objekta sa četiri etaže, površine oko 850 kvadratnih metara.  Nepun mjesec kasnije - 18. septembra, dobila je dozvolu od budvanskog Sekretarijata za prostorno planiranje. Početkom tog mjeseca ona je sklopila i ugovor o plaćanju komunalija, na osnovu kog je i uplatila 68.401,39 eura.

Prema računici MANS-a ukupna vrijednost nove zgrade Marovića, uključujući i zemljište na kojem je sagrađena i plaćene komunalije, “popela” se na preko 670.000 eura.

Sa druge strane ukupni godišnji  prihodi porodice  Svetozara Marovića na kraju 2011. godine iznosili su blizu 32.000 eura, a činili su ga njegova i plata njegove kćerke Milene. 

Prema podacima iz imovinskog kartona potpredsjednika DPS-a, Svetozareva supruga Đorđina u tom periodu nije bila zaposlena. 
MANS je te podatke dostavio vrhovnom državnom tužiocu kako bi se utvrdilo da li je nova zgrada Marovića u Budvi finansirana od novca kojem se ne može objasniti porijeklo, i da li je riječ o nezakonitom bogaćenju. 

MANS i OCCRP objavili su ranije da je Marovićeva supruga u  HSBC  imala 3,8 miliona dolara 2006. i 2007. Na faksimilu računa se vidi da je otvoren februara 1998, kao i da su pristup   imali Svetozar i  sin Miloš Marović. U tekstu  nije pisalo da Marovići sada imaju taj novac.

Advokat  Vladan Bojić, koji zastupa porodicu Marović, saopštio je  da  niko od njih nema  tajne ili javne račune u švajcarskoj banci i da je  kuća  kupljena legalno.


Najčitanije iz sekcije Zabava