Tužiteljka Romina Vlahović tužila državu - Vijesti.me
TRAŽI DA JOJ VRATE ODUZETI NOVAC

Tužiteljka Romina Vlahović tužila državu

Tužiteljka se teretila da je 12. januara 2013. godine, u "Kozmetiks marketu" ukrala dva kozmetička proizvoda male vrijednosti, tako što je skupe kreme stavljala u kutije jeftinijih, koje je zatim tako plaćala na kasi

Romina Vlahović
Romina Vlahović (Foto: Luka Zeković)

 Zamjenica osnovnog državnog tužioca u Podgorici Romina Vlahović, tužila je državu i Tužilački savjet, tražeći naknadu štete za zarade koje su joj umanjene u vrijeme dok je bila optužena za krađu pomada iz prodavnice.

 Vlahović je u julu prošle godine, upravo Tužilački savjet vratio na posao, nakon što je obustavljen postupak protiv nje, zbog optužbi da je počinila sitnu krađu, prevaru i utaju.

Tužiteljka se teretila  da je 12. januara 2013. godine,  u "Kozmetiks marketu" ukrala dva kozmetička proizvoda male vrijednosti, tako što je skupe kreme stavljala u kutije jeftinijih, koje je zatim tako plaćala na kasi.

Prvostepenom presudom podgoričkog Osnovnog suda, ona je proglašena krivom i izrečena joj je novčana kazna od 4.000 eura.

 Viši sud oborio je tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je obustavljeno, jer je, u međuvremenu, došlo do izmjene zakona, kojim je propisano da se gonjenje za krađe čija je vrijednost manja od 150 eura, preduzima po privatnoj tužbi. 

Vlasnik "Kozmetiks marketa" nije želio krivično da goni Vlahović. 

Ona je na suđenju demantovala da je krala kreme, optužujući osnovnog državnog tužioca  Ljiljanu Klikovac da joj je namjestila to krivično djelo.

Disciplinski postupak protiv Vlahović pokrenut je, u januaru 2013. godine, zbog vrijeđanja ugleda tužilačke funkcije.

Disciplinsko vijeće utvrdilo je njenu odgovornost  i izreklo joj disciplinsku mjeru umanjenja zarade u visini od 20 odsto, u trajanju od četiri mjeseca.  Ona je protiv te odluke podnijela prigovor Tužilačkom savjetu, koji ga je odbio kao neosnovan. 

Nakon toga, Vlahović je Upravnom sudu podnijela tužbu protiv odluke Tužilačkog savjeta. Upravni sud Crne Gore, u junu prošle godine, donio je presudu, kojom je usvojio zahtjev Vlahovićeve i poništio odluku o kazni. 

I Komisija za ispitivanje uslova za razrješenje ocijenila je tada da je Vlahović, u periodu od 26. jula 2012.godine, kada je imenovana za zamjenika državnog tužioca sa stalnim mandatom, pa do 17. januara 2013. godine, tužilačku funkciju vršila nestručno i nesavjesno, zbog čega su se, po njihovom mišljenju, stekli uslovi za njeno razrješenje. Međutim, i ova odluka je oborena presudom Upravnog suda. 


Najčitanije iz sekcije Zabava