U zatvoru oduzeli 13 mobilnih telefona - Vijesti.me
BILI NAMIJENJENI OSUĐENIKU

U zatvoru oduzeli 13 mobilnih telefona

“Otkrivanje puteva doturanja i sprečavanje unosa nedozvoljenih stvari u ZIKS-u je konstantan zadatak zatvorskog sistema

Telefoni, ZIKS
Telefoni, ZIKS (Foto: ZIKS)

Službenici spuškog zatvora spriječili su pokušaj krijumčarenja više mobilnih telefona u Kazneno-popravni dom.

Trinaest mobilnih telefona pronađeni su u petak 24. aprila, sakriveni među stvarima namijenjenim osuđeniku Vladanu Babiću.

 “Službenici Sektora obezbjeđenja  spriječili su pokušaj unošenja 13 mobilnih telefona, 12 punjača i dvije baterije za mobilni telefon. Telefoni su bili upakovani u stvarima koje su bile namijenjene osuđenom licu”, kazali su “Vijestim” iz ZIKS-a.

Uprava ZIKS-a je, o pokušaju unošenja mobilnih telefona Babiću, obavijestila Upravu policije.

Babić u spuškom zatvoru služi osmogodišnju robiju, a u KP dom je ekstradiran iz Srbije. 

Službenici od početka 2015. godine pronašli su  i oduzeli 185 mobilnih telefona.

“Najveći broj nedozvoljenih stvari unosi se prilikom posjeta,  sakriven u artiklima koje rodbina donese zatvorenicima. Nedozvoljene stvari  unose se u hrani, u garderobi ušivanjem u posebnim šavovima, u knjigama, u kutijama cigareta, u priboru za ličnu higijenu...”, kazali su iz ZIKS-a.

Oni su ponovili da ne postoji apsolutno sterilan zatvor u koji nije moguće ubaciti nedozvoljene stvari, ali da  uvijek postoji način i mogućnost unapređenja mjera koje će usloviti smanjenje mogućnosti da osuđenici dolaze  u posjed tih stvari.

“Otkrivanje puteva doturanja i sprečavanje unosa nedozvoljenih stvari u ZIKS-u je konstantan zadatak zatvorskog sistema.

Pretresi su česti i detaljni, pratimo zatvorenike od posebnog bezbjednosnog rizika i preduzimamo ostale bezbjednosne mjere koje nam po propisima stoje na raspolaganju”, kazali su iz spuškog zatvora.

U 2015. godini pokrenuti postupci protiv pet  službenika

Odgovarajući na pitanja da li je  od početka 2015.  ijedan službenik ZIKS-a disciplinski odgovarao zbog unošenja mobilnih telefona i drugih nedozvoljenih predemta osuđenim i pritvorenim licima, iz ZIKS-a su kazali da je bilo  tri slučaja povrede službene dužnosti.

“U dva  slučaja zbog teže (gdje su učestvovala tri službenika) i u jednom slučaju zbog lakše povrede službene dužnosti.

 U jedom slučaju postoji osnov sumnje da se radi o težoj povredi službene dužnosti od strane  službenika zbog zloupotrebe službenog položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi, a što će se utvrditi u disciplinskom postupku koji će se sprovesti u zakonski propisanom roku koji nalaže Zakon o državnim službenicima i namještenicima”, kazali su iz ZIKS-a.


Najčitanije iz sekcije Zabava