Uži izbor za Bukerovu nagradu: Tri od šest knjiga napisali Amerikanci - Vijesti.me
USTANOVLJENA 1969. GODINE

Uži izbor za Bukerovu nagradu: Tri od šest knjiga napisali Amerikanci

Pobjednik, kome sljeduje nagrada od 50.000 funti, biće proglašen 17. oktobra, dok će ostali finalisti dobiti utješne nagrade od po 2.500 funti

Bukerova nagrada
Bukerova nagrada

Vajkanje i primjedbe na sve u vezi sa Man Buker književnom nagradom je važna britanska tradicija. Od ustanovljavanja 1969, tada kao samo Bukerove nagrade,  kritikovana je zbog svojih imperijalističkih naklonosti, nespremnosti da preuzme rizike i, prije svega, pokvarene ostrvske uskogrudosti. Iako je bilo koji pisac iz Komonvelta moga biti   kvalifikovan za priznanje, pobjednika je određivao uski incestuozni krug londonske elite. Međutim, posljednjih godina glavna pritužba na Bukerovu nagradu  je da nije dovoljno ostrvska. Kada je  2013. godine objavljeno je da će od 2014. Amerikanci  biti u konkurenciji za nagradu, buka je bila nesnosna, dugotrajna i vrlo britanska. Čuveni britanski pisac i dobitnik Bukera Džulijan  Barns ju  je nazvao “glupavom”. 

U najuži izbor za ovogodišnju Man Buker nagradu uvršteno je šest romana. Pored “History of Wolves” Emili Fridland, “Elmet” Fione Mozli i “Autumn” Ali Smit, među finalistima se nalaze i tri ostvarenja sa elementima fantastike: “4,3,2,1”  Pola Ostera, “Exit West” Mosina Hamida i “Lincoln in the Bardo” Džordža Sondersa.

Buker je objavio svoju četvrtu listu od otvaranja terena za Amerikance, i prvu od kad je prošle godine Pol Biti postao prvi Amerikanac koji je prošle godine osvojio nagradu. Ovogodišnji uži izbor predstavlja najgore strahove svih onih koji su se žalili na odluku o proširivanju na SAD: tri od šest knjiga su napisali Amerikanci: Džordž Sonders, Pol Oster (koji je izgleda izabran zato što ima  1000 stranica dugačak roman i zato što je  neobjašnjivo popularan u inostranstvu) i debitantkinja Emili Fridland. Spisak su zaokružile dvije knjige britanskih pisaca - vječite kandidatkinje Ali Smit i Fione Mozli, kao i britansko-pakistanskog pisca Mosina Hamida.

Man Buker nagrada jedna je od najprestižnijih književnih nagrada na svijetu. Dodeljuje se za najbolje djelo stranog pisca prevedeno na engleski i objavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pobjednik, kome sljeduje nagrada od 50.000 funti, biće proglašen 17. oktobra, dok će ostali finalisti dobiti utješne nagrade od po 2.500 funti.


Najčitanije iz sekcije Zabava