Užina: Voće, povrće i koštunjavi plodovi - Vijesti.me
Zdrav zalogaj

Užina: Voće, povrće i koštunjavi plodovi

Naša preporučena „dnevna doza“ orašastih plodova je onoliko koliko može da nam stane u zatvorenu šaku

Da odmah na početku rezimiramo - usvojili smo dnevni red za jutro: 1. osmijeh novom danu; 2. nekoliko vježbica; 3. doručak! Spremni ste da krenete u osvajanje prostora, vremena i radnih obaveza. Negdje u tom osvajačkom pohodu zastanite, predahnite i - uzmite užinu.

U prodavnici, za vrijeme školskog odmora, vidim lijepi mladi svijet kako kupuje grickalice, čokoladice i gazirane sokove.

I na radnim mjestima često možete da vidite čipseve, ribice i mnoge druge varijacije na temu.

Halo, svijete! To je hrana (ili prije zamjena za hranu) prepuna šećera, soli, masnoće. O pojačivačima ukusa i ostalim dodacima da i ne govorimo.

Sjeća li se neko voća? Brojne su raznobojne vrste koje nam obezbjeđuju vitamine, minerale, vlakna i mnoge druge dobre stvari.

Kada imate vremena i „tehnički“ uslovi vam to dozvoljavaju, možete u činijici od kuće da ponesete voćnu salatu. U činijici (za posao ili da stoji u torbi ili automobilu) takođe može da se ponese i koštunjavo voće (badem, lješnik, orah, manje kikirikija ili indijskog i brazilskog oraha).

Naša preporučena „dnevna doza“ ovih finih orašastih plodova je onoliko koliko može da nam stane u zatvorenu šaku. Kupujemo na mjeru, ne one u kesicama koji su prženi i slani.

Zajedno sa koštunjavim voćem, u činijicu može da se smjesti i malo suvog voća (ako nemate problem sa povišenim nivoom šećera u krvi): šljiva, smokva, kajsija, suvo grožđe, brusnica. Ako glad počne da vas dekoncentriše, pojedite 2 – 3 suve smokve i parče integralnog hljeba; ubrzo ćete da dobijete informaciju „iznutra“ da ste riješili problem.

Za dane kada nemate volje, vremena ili uslova da pakujete činijice, uzmite neki integralni keks ili žitne pločice (svi ih zovu “bonžita“,” bez obzira na proizvođača).

Ponuda je velika, u samoposlugama i u prodavnicama zdravije hrane. Žvaćite polako i detaljno i osjetićete svu slast integralnih žitarica i ostalih dodataka i začina.

A za dane kada baš imate volje, pripremite sebi salatu od povrća ili čak neku egzotičnu kombinaciju voća i povrća (na primjer, narandža i maslina su interesantna kombinacija, a ima ih još puno).

Omladina u razvoju, pored svega ovoga za užinu može da uzme mlijeko, jogurt ili voćni jogurt.

Takvom užinom, penzioneri mogu na miru i na vrijeme da ispunjavaju svoje „prehrambene obaveze“ i da uživaju u šetnji, druženju sa unucima, čitanju – šta ko voli.

Svi ćemo ostariti, ako nas posluži zdravlje. Nije moja rečenica, ali mi se sviđa.

Zbog toga, jedimo hranu koja je prijateljska prema našem organizmu.


Najčitanije iz sekcije Zabava