Veljović zastupa i štiti Buškovića - Vijesti.me
prijetnje novinarima

Veljović zastupa i štiti Buškovića

Lakić je od februara 2011. godine godine meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada. Sve je počelo nakon njenih tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu

Veselin Veljović
Veselin Veljović (Foto: Savo Prelević)

Osnovni tužilac Zoran Vučinić saslušao je juče Podgoričane Dejana Čurovića (40) i Ivana Siništaja (30), koji su u petak uhapšeni zbog sumnje da su ugrozili sigurnost novinarke “Vijesti” Olivere Lakić. Oni će danas, nakon isteka četrdesetosmočasovnog pritvora, biti sprovedeni na saslušanje kod istražnog sudije.

Čurović i Siništaj su, u društvu Dragoslava Perazića i Ivana Buškovića, osuđenog zbog fizičkog napada na Lakićevu u martu 2012. godine, prekjuče zaustavili novinara “Vijesti” Vladimira Otaševića i iz automobila sasuli niz prijetnji i vulgarnih uvreda na račun njegove koleginice.

Incident se dogodio u petak nešto poslije 11 časova kada se Otašević pješice vraćao iz Osnovnog suda, gdje je trebalo da bude održano ročište “fudbalerima” optuženim za davanje lažnog alibija Buškoviću, koji je robijao zbog  napada na Lakićevu.

Otašević i Lakićeva su sinoć dali iskaz pred tužiocem Vučinićem i advokatima po službenoj dužnosti Čurovića i Siništaja, Mirkom Bogićevićem i Divnom Vukadinović. Otašević je detaljno opisao događaj kada se na raskrsnici Ulice Ivana Vujoševića i Bulevera Svetog Petra Cetinjskog, pored njega zaustavio  ”mercedes” crne boje iz kojeg je Čurović uputio uvrede i prijetnje.

Otašević je kazao da je zapamtio sve detalje događaja i registarske oznake vozila, zahvaljujući čemu je policija za nepunih sat uhapsila četvoricu Zabjelčana.

Lakićeva je juče pred tužiocem kazala da je veoma uznemirena samim događajem i činjenicom da se u vozilu nalazio Bušković kojeg, navodi se u zapisniku sa saslušanja, zastupa i štiti savjetnik predsjednika Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije
Čurović i Siništaj su negirali da su uopšte sreli novinara Otaševića.  Oni su među šestoricom koji su optuženih da  su lagali kada su na sudu ispričali da je Bušković sa njima igrao fudbal u vrijeme kada je fizički napadnuta Lakićeva,  7. marta 2012. godine.

Lakićeva je juče pred tužiocem kazala da je veoma uznemirena samim događajem i činjenicom da se u vozilu nalazio Bušković kojeg, navodi se u zapisniku sa saslušanja, zastupa i štiti savjetnik predsjednika Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije.

Ona to tvrdi, kazala je, jer je Veljović, krajem septembra prošle godine, kazao je “da su mu starješine, koje su vodile istragu, saopštile da je Ivan Bušković nevin u zatvoru”.

On je to rekao na suđenju svom bivšem pašenogu i šefu obezbjeđenja Milenku Mići Rabrenoviću, optuženom da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerki. Lakić je nakon tog svjedočenja podnijela tužilaštvu prijavu protiv Veljovića. Veljović je saslušan povodom te prijave, ali izviđaj još nije završen.

Motiv za napad na Lakićevu nikada nije utvrđen. Osim Siništaja i Perazića, za davanje lažnog alibija optuženi su i Buškovićev brat Nikola, kao i Branko Bašović, Simo Đurović i Borko Čađenović
Ona je je od tužilaštva, između ostalog, tražila da se provjere sve Veljovićeve tvrdnje date u sudnici i utvrdi koji je Veljovićev motiv da brani Ivana Buškovića.

Motiv za napad na Lakićevu nikada nije utvrđen. Osim Siništaja i Perazića, za davanje lažnog alibija optuženi su i Buškovićev brat Nikola, kao i  Branko Bašović,  Simo Đurović i Borko Čađenović.

U toku je treće suđenje Danilovgrađaninu Milanu Grguroviću za lažno prijavljivanje jer je lagao da je on telefonom prijetio novinarki, zbog čega je kasnije optužen Rabrenović. Grgurović je dva puta prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora zbog tog krivičnog djela.

Lakić je od februara 2011. godine godine meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada. Sve je počelo nakon njenih tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu.

Zbog ugrožavanje bezbjednosti Lakićeve, pravosnažno je na četiri mjeseca zatvora osuđen Dragan Musić, radnik fabrike cigareta“Tara”. Lakićeva je više od dvije godine pod policijskom zaštitom.

Advokat vrijeđao novinarku

Lakić je od februara 2011. godine godine meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada. Sve je počelo nakon njenih tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu
Lakićeva je insistirala da se uvrede koje joj je uputio Čurovićev advokat Mirko Bogićević unesu u zapisnik, nakon što ga tužilac nije opomenuo zbog toga. Ona je najavila da će Bogićevića tužiti Advokatskoj komori.

Nakon opaske Bogićevića da Lakićeva ne može za njegovog klijenta da kaže da je primitivan, i njenog pitanja kako bi on nazvao nekoga da je takve vulgarne uvrede uputio njegovoj majci, sestri ili supruzi, prema zapisniku, advokat je rekao:

“Kakva je to žena koja sjedi u 'Grandu' i poprijeko gleda Daju i Zagoričane”.

Lakićeva je Bogićevića upozorila da se pristojno ponaša i da joj se obraća samo posredstvom tužioca. “Insistiram da se unese u zapisnik da su svi koji su bili u tom vozilu nevaspitani, primitivni, vulgarni, besposličari, nepismeni, nekulturni i nemam više riječi za takav soj ljudi. Sve ljude koji su kao oni duboko prezirem”, rekla je Lakićeva, stoji u zapisniku.


Najčitanije iz sekcije Zabava