Vujošević: Izigran postupak javne nabavke koji je raspisala Opština Bar - Vijesti.me
KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV SRZENTIĆA I NADLEŽNIH U OPŠTINI

Vujošević: Izigran postupak javne nabavke koji je raspisala Opština Bar

„Lista radova ne preporučuje navedenu firmu da može uspješno odraditi pomenuti posao, jer nigdje nije navedeno da je ista na poslovima oko asfaltiranja ulica i puteva“, istakao je Vujošević

Savo Vujošević
Savo Vujošević (Foto: PR Centar)

Cjelokupan postupak javne nabavke koji se odnosi na sanaciju i asfaltiranje puteva po mjesnim zajednicama, a koji je raspisala Opština Bar, je izigran tvrdi pomoćnik sekretara za ekonomiju i finansije Opštine Bar po lex specialisu, Savo Vujošević.

On je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Bar Zorana Srzentića i nadležnih u toj opštini Specijalnom državnom tužiocu jer, kako je kazao, izabrani ponuđač u postupku javne nabavke, firma Civil inžinjering doo iz Podgorice, nije ispunila tražene uslove iz ponude.  

Vujošević je kazao da je prvobitnim rješenjem za tender, čija je vrijednost 470 hiljada eura, bila izabrana firma Putevi Bar doo.

„Na to rješenje, koja je bila najpovoljnija ponuda, uložila je žalbu firma Civilni inžinjering i Podgorice, čija žalba je usvojena i u tom postupku je izabrana kao najpovoljniji ponuđač za skoro 30 hiljada eura skuplji postupak“, rekao je Vujošević u PR Centru.

Na osnovu toga, kako je naveo, sklopljen je ugovor sa Civilnim inžinjeringom doo Podgorica.

„Isti nije mogao biti izabran kao najpovoljniji ponuđač s obzirom da nije u ponudi naveo broj radnika koji su zaposleni, dokaz da su isti zakonski zaposleni prijavljeni na radu, već je naveden samo jedan zaposleni. Nažalost, nadležni u Komisiji to nisu konstatovali. To je trebao da bude razlog da se ponuda odbije kao nepotpuna“, ukazao je Vujošević.

Savo Vujošević
Savo Vujošević(Foto: PR Centar)

Prema njegovim riječima, pomenuti ponuđač nije mogao biti izabran jer nije imao tehničku opremu.

„Lista radova ne preporučuje navedenu firmu da može uspješno odraditi pomenuti posao, jer nigdje nije navedeno da je ista na poslovima oko asfaltiranja ulica i puteva“, istakao je Vujošević.

Kako je naveo, predsjednik Opštine Bar je 1. jula potpisao ugovor sa Civil inžinjeringom, u kojem se navodi da na gradilištu dopremi kvalitetnu mehanizaciju i opremu za završetak radova.

„Ovo je krajnje neozbiljno i sumljivo, jer se u samoj ponudi po tenderskoj dokemntaciji vidi da Civilni inžinjering nema dokumentaciju koja može potvrditi da isti ima dovoljan broj radnika i mehanizaciju za ovaj posao“, ukazao je Vujošević.

Civilni inžinjering je, kako je kazao, dao izjavu da neće angažovati nikakve dodatne podizvođače.

„Komunalna policija mi je dostavila odgovor, na moj zahtjev, u kojem navodi da je 27. jula zaključen ugovor o preuzimanju radne snage između Đokić grupe doo iz Bara i Civil inžinjeringa doo iz Podgorice kao naručioca. Istog dana je zaključen ugovor o rentiranju mehanizacije između Đokić grupe doo Bar kao davaoca usluge i Civil inžinjeringa kao naručioca“, naveo je Vujošević.

To znači, kako je kazao, da je izigran i prevaren cjelokupan postupak javne nabavke.

„Samim tim, smatram da su prekršeni članovi Zakona o javnim nabavkama i da u radnjama predstavnika Opštine Bar ima elemenata krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i nesavjesnog rada u službi“, istakao je Vujošević.

On smatra da je to namjerno prekršeno da bi se, kako je naveo, po mjesnim zajednicama asfaltrirali putevi i na taj način se „ zamazale oči narodu pred izbore i uticalo na galasanje“.

Vujošević je rekao da je izdao upozoreje predsjedniku Opštine Bar, u kojem je naveo da se Civil inžinjeringu zabrani bilo kakav rad i bilo kakvo plaćanje.

„Međutim i pored tog upozorenja koje sam uputio predsjedniku Opštine i ljudima iz opštine, predsjednik opštine je dao saglasnost da se bez moje pisane saglasnosti plati Civil inžinjeringu dio novca“, naveo je on.

Vujošević je upozorio da u Opštini Bar ima više zaposlenih koji dolaze na posao, a nemaju rješenje o zasnivanju radnog odnosa.

„Imamo osobu koja od 2008. godine nema nijedan papir za radni odnos, a redovno joj se izmiruju plate. Nije jedini, ima više takvih osoba, neko je u periodu od sedam, osam godina, a neko u periodu od dvije godine“, naveo je Vujoešvić.

Na taj način, kako je istakao, budžet Opštine Bar je oštećen.

„Preko 20 radnika u Opštini nema riješen radni status. To znači da se ti radnici ucijenjuju više godina i njihov status se koristi u predizborne svrhe“, smatra Vujošević.

On je rekao da je predao nekoliko zahtjeva predsjedniku Opštine Bar koji se odnose na korišćenje službenih automobila.

„U zahtjevu sam naveo da korišćenje službenih automobila ne može se ostvariti poslije radnog vremena i u toku radnog vremena bez moje pisane saglasnosti. Nisam dobio nikakav odgovor. Svaki dan između deset i 15 automobila, nakon radnog vremena, nisu parkirani ispred Opštine“, naveo je Vujošević.

On je kazao da su u toku procesi u Opštini Bar koji su višemilionski.

„Jedan od tih procesa je presuda pred Privrednim sudom protiv Prve banke koja mimo zakona drži više od milion ipo eura Opštini Bar“, precizirao je Vujošević.