Vujović: Hodala sam korak po korak do iscjeljenja, a njega nema bez katarze - Vijesti.me
U BARU PROMOVISAN ROMAN "USPAVANKA ZA LJUBU"

Vujović: Hodala sam korak po korak do iscjeljenja, a njega nema bez katarze

"Knjigu sam oblikovala kao porodičnu sagu pretočenu u literature", rekla je Vujović

Gordana Vujović
Gordana Vujović (Foto: Studio Petović)

U sklopu Zimske scene Barskog ljetopisa, promovisan je roman "Uspavanka za Ljubu" kojim je autorka, barska novinarka i spisateljica Gordana Vujović, kroz devetnaest priča isplela svojevrsni vijenac uspomena na svoju porodicu u proteklom vijeku. Knjigu je objavio JP Kulturni centar Bar u biblioteci “Barski ljetopis”, i prema riječima autorke, “satkana je od smijeha i suza, radosti i bola, od želje da se od zaborava sačuvaju bliski i važni ljudi, gradovi i događaji”.

"Knjigu sam oblikovala kao porodičnu sagu pretočenu u literature. To je poetična, emotivna priča o mojoj porodici koju sam morala da ispričam, onoj iz koje sam došla i onoj u koju sam došla. Bilo je teško zapisati sve intimne doživljaje i podatke iz mog života, a čini mi se, još teže svoje bolove i neke tamne strane svoje ličnosti i biografije iznijeti pred svijet. Oko toga sam se možda još više mučila. Ovo prvo je bila samo emocija, a ovo drugo i neki odnos prema svijetu, okretanje sebe naopačke i otvaranje ljudima. Ta pomisao stvara nelagodnost, ali, znala sam da to moram da uradim", rekla je Vujović.

Barski ljetopis
Barski ljetopis(Foto: Studio Petović)

Ukazujući šta je bilo najteže dodaje da je skoro tri godine “nizala nisku od uspomena”.

"Hodala sam korak po korak do iscjeljenja, a njega nema bez katarze", kazala je o svom djelu.

Rođena u Novom Sadu kao dijete oficira, Vujović je živjela sa porodicom u Subotici, da bi se skrasila u Banji Koviljači, a Filološki fakultet završila je u Beogradu. U Bar se doselila 1974. i radni vijek posvetila novinarstvu. Do sada je objavila tri romana, a “Uspavanka za Ljubu” posvećena je njenoj majci.

"Moja majka, Ljuba bila je centralna ličnost u svemu, oko nje se uvijek nekako vrti sve. Postoji jedna jako lijepa epizoda i u naslovnoj priči, neko kome je ona pomogla nije mogao drugačije da joj se zahvali, pa joj je pustio pjesmu na gramofonu. Zato sam prvo mislila da naslov bude „Pesma za Ljubu“, pa mi je to nekako malo grubo zvučalo. Uspavanka je bolje odgovarala na tom mjestu", istakla je Vujović.

Na promociji su govorili Snežana Kosanić-Raspopović i mrMilun Lutovac koji su knjigu prvi pročitali u rukopisu, a moderatorka je bila novinarka Vesna Šoškić.


Najčitanije iz sekcije Zabava