Zadržite dobru liniju - Vijesti.me
FIT

Zadržite dobru liniju

Ako ste zahvaljujući dijeti i mukotrpnim treninzima konačno dostigli željenu kilažu, sigurno je da najmanje želite da ponovo nabacite masne naslage, te tako bacite u vjetar sav trud.

Najvažnije od svega je da shvatite da životne navike jednostavno morate da promijenite. Dakle, ako se vratite starim navikama, vratiće se i kilogrami.

 Fizička aktivnost je nešto što jednostavno svako ko želi sebi dobro mora da radi i da zavoli. Ono što ipak dolazi i prije fizičke aktivnosti su navike zdrave ishrane. Olakšavajuća okolnost je to što svako ko malo dublje uđe u suštinu analize sastava namirnica, stvara doživotne stavove i percepciju o tome šta je dobro, a šta loše, piše body.ba

Evo nekih savjeta kako lakše ostati na idealnoj kilaži:

  •   Neka osnova  svakog obroka bude voće i povrće

 Osim što ne sadrže masnoće koje rezultiraju masnim naslagama, voće i povrće su namirnice koje su pune najzdravijih i esencijalnih nutrijenata za ljudsko zdravlje.

  •  Konzumiranje kolača, slatkiša i sokova svesti na minimum

 Ako ste ikada pogledali tabelu kalorija, potpuno vam je jasno da jedan kolač nosi kalorijsku vrijednost koja je ista kao  pristojni obrok. Puni loših  šećera su i razni keksi, grickalice, te naravno sokovi, kako gazirani tako i "prirodni voćni", koji su s razlogom stavljeni pod navodnike jer samo proizvođači znaju koliko su njihovi sokovi zaista prirodni.

  •  Pratite kilažu

 Vaga jednostavno treba da bude na  nekom vidnom mjestu tako da vas primora da se izvagate barem jednom sedmično. Ukoliko se uvidi povećanje tjelesne mase, već manja restrikcija može stvari brzo da vrati na pravo mjesto. S druge strane, svako znatnije povećanje kilaže zahtijeva teže i rigoroznije mjere s ciljem povratka u idealnu liniju.

 


Najčitanije iz sekcije Zabava