Neobičan referendum u "Selu Štrumfova"

Za farbanje sela u plavo zatražena je posebna dozvola od regionalnih vlasti Andaluzije, kao i od lokalnog biskupa, jer je čak i crkva sada u azurnoj boji
310 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 19:51h

Mještani španskog sela Huzkara, čije su kuće u potpunosti obojene u plavo za potrebe snimanja filma Štrumfovi, na referendumu se izjašnjavaju da li će njihovi domovi i dalje ostati u istoj boji ili će biti vraćeni u prethodno stanje.

Prije šest mjeseci sve kuće su ofarbane u plavo pošto je selo odabrano za snimanje filma Štrumfovi.

Kompanija "Sony" koja je snimala film, obećala je da će po završetku rada kuće ponovo biti ofarbane u bijelo, što je tipična boja kuća za jug Španije.

Međutim, 250 mještana izjasniće se o tome da zarže neuobičajeni izgled kuća, jer je selo nakon snimanja postalo velika turistička atrakcija, privukavši više od 80.000 posjetilaca.

Seoski čelnik David Fernandez Tirado, koji je dobio i nadimak "Veliki Štrumf", rekao je da bi od zadržavanja plave boje kuća imali višestruku korist, pošto bi se njihovo mjesto razlikovalo od ostalih na jugu Španije.

"To je ogroman podstrijek lokalnoj ekonomiji, našoj sreći, snovima i zapošljenju. Zahvaljujući tome što su nam kuće ofarbane u plavo, poznati smo širom svijeta", rekao je on španskim medijima.

Za farbanje sela u plavo zatražena je posebna dozvola od regionalnih vlasti Andaluzije, kao i od lokalnog biskupa, jer je čak i crkva sada u azurnoj boji.

Rezultati referenduma biće saopšteni krajem sedmice.

Galerija

Bonus video: