Priča o najskupljem tepihu na svijetu

Sporni persijski tepih potiče iz 17. vijeka, a njegova vlasnica je bila francuska grofica De Beag (1870-1939)
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 21:00h

Priča zvuči gotovo neverovatno. Jedan tepih je godinama stajao sa drugim komadima namještaja u skladištu, a onda je vlasnica, jedna starija gospođa, njegovu prodaju povjerila aukcijskoj kući u njemačkom gradu Augsburgu.

Tepih je procijenjen na 900 eura, ali je na kraju postigao višestruko veću cijenu od 20.000 eura. I tu bi priča mogla da se završi na zadovoljstvo svih, samo da taj isti persijski tepih nekoliko mjeseci kasnije u Londonu nije dostigao rekordnu cijenu od 7,2 miliona eura i time postao najskuplji tepih na svijetu, prenio je njemački državni radio "Dojče vele".

Ni time priča još nije završena jer je bivša vlasnica tepiha tužila aukcionara iz Augsburga zbog pogrešne procjene. Ona traži od njega odštetu u iznosu od 350.000 eura, odnosno onoliko na koliko je tepih procenjen u londonskoj aukcijskoj kući Kristi.

Sporni persijski tepih potiče iz 17. vijeka, a njegova vlasnica je bila francuska grofica De Beag (1870-1939) koja je posjedovala veliku zbirku iranske umjetnosti.

Bivša vlasnica tepiha je tepih veličine 338 cm x 153 cm dobila od bivše domaćice jednog poznatog trgovca tepisima iz Minhena.

Nakon smrti supruga, ona je morala da se preseliti u manji stan, pa joj je tepih bio prevelik zbog čega ga je na kraju prodala.

Bonus video: