u Londonu od 9. do 11. jula

Nadaju se medalji na Vembliju

Gejming reprezentacija Crne Gore igraće u Grupi A na završnom turniru u efudbalu PES, UEFA eEURO

4621 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
PES reprezentacija Crne Gore: Šćepanović i Pavićević, Foto: Mediabiro
PES reprezentacija Crne Gore: Šćepanović i Pavićević, Foto: Mediabiro

Gejming reprezentacija Crne Gore drugu godinu zaredom igraće na završnom turniru u e-fudbalu (PES), UEFA eEURO koji će biti održan u Londonu od 9. do 11. jula. E-selekcija Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i Fudbalskog saveza Crne Gore, Vučeta Šćepanović (ArtiePG) i Rade Pavićević (_r_a_d_e_), igraće u grupi A, odlučila je UEFA tokom upravo održanog žreba.

„Za Evropsko prvenstvo teku i dalje pripreme. Mislim da možemo da napravimo dobar rezultat u Londonu. U grupi smo sa reprezentacijom Srbije, Turske i Poljske. Imamo jako tešku grupu i mislim da možemo da napravimo dobar rezultat i donesemo medalju. Mi se pripremamo online. A kad igrate off line to je malo brže i potpuno su drugačije pripreme za to”, istakao je reprezentativac Vučeta Šćepanović, inače prvak Crne Gore u e-fudbalu (PES).

Na eEURO 2021 takmičiće se 16 timova u četiri grupe, a u grupi A najveća konkurencija Crnoj Gori, po mišljenju Šćepanovića, jeste Srbija.

„Čini mi se da je najjača grupa D u kojoj su Francuska i Italija. Ne zna se ko će od njih biti u top dva i to će biti najneizvjesnija grupa”, istakao je Šćepanović.

Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) Filip Šoć je rekao da je kvalifikacija naše reprezentacije na Evropsko prvenstvo dokaz da su igrači iz Crne Gore u evropskom vrhu i istakao saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore (FSCG).

„Crna Gora je u kvalifikacijama završila kao prva u grupi. Ovaj rezultat je specifičan, jer su oni već drugu godinu zaredom uspjeli da se kvalifikuju za to i nadamo se da će nas na Vembliju predstavljati dobro i donijeti medalju”, rekao je Šoć. Prema njegovim riječima, od početka godine SESCG je organizovao ili učestvovao u 14 turnira, a do kraja godine planovi su IESF i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

“Za PES je bilo pet događaja, tako da su im i ti truniri svakako pomogli u samoj pripremi za ovo finale. Međutim, ipak su najveće pripreme odrađene posljednjih mjesec dana jer na online serveru već uveliko igraju sa ostalim reprezentacijama i to im je najbolja vježba”, objasnio je Šoć.

Prema njegovim riječima PES se kao igrica posljednjih godina dosta popularizovao među gejmerima, a u Crnoj Gori je nazaslužniji uspjeh naše reprezentacije, tačnije Vučete Šćepanovića.

“Za godinu je doživio veliku ekspanziju ne samo kod nas i regionu, već i u svijetu i zbog podrške UEFE. Čak, sem italijanske lige postoji i E liga u PESU”, objašnjava Šoć.

On je dodao da i FIBA ima u planu da do 2024. pripremni sport za Olimpijske igre bude NB2K 5 na 5.

„U planu im je da do te godine organizuju 12 kvalifikacionih turnira. Na prvom je bilo tridesetak reprezentacija, već na zadnjem je bilo 64. Mi imamo jednu lijepu reprezentaciju i nadamo se da će momci uspjeti da naprave rezultat koje je napravila naša reprezentacija u PES-u”, poručio je Šoć ispred SESCG.

Podršku za to SESCG ima i od Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG).

„U ime KSCG drago mi je što ćemo podržati projekat FIBA NB2K 5 na 5. Znamo da industrija video-igara je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu. SESCG će ubuduće imati veliku podršku KSCG”, kazala je Maja Milutinović u ime KSCG.

I košarka je sve popularnija među gejmerima.

“Igra je veliki boroj ljudi, međutim ipak nije toliko popularna kod gejmera kao fudbal. Nadamo se i potrudićemo se da je dodatno popularizujemo kroz ove turnire”, obećava Šoć.

U mnogim zemljama gejmeri od svog igranja mogu i da zarađuju.

“Može da se živi od gejminga, ali to zavisi od igrice koju igraju. Plate variraju. Recimo, igrači koji igraju Counter-strike mogu da budu plaćeni od nekoliko hiljada, do nekoliko stotina hiljada. Dok, na primjer, igračima koji igraju simulaciju fudbala na igricama, njima su po nekoliko hiljada do maksimum deset hiljada eura plate. Dakle od igrice koju igrate, na čemu igrate i koliko je ona popularna, zavisi i plata”, zaključuje Šoć.

Od profesionalnog igranja igrica može da se živi

Crna Gora ima još jednog profesionalnog gejmera sa kojim se ponosi. Riječ je o Pavlu Boškoviću (Maden) koji igra Counter-strike: Global offensive.

„Počeo sam to kao iz hobija, ali poslije nekog vremena sam vidio da mogu da postanem profesionalan igrač i da od toga može da se živi i zarađuje. Trenutno igram za ekipu FunPlus Phoenix (FPX). Prije nekih nekoliko mjeseci sam izvršio taj transfer i prešao u tu kinesku organizaciju. Trenutno smo petnaesti u svijetu. Igraćemo kvalifikacije za Major. To je najveći turnir u CS:GO koji će da se održava ove godine”, rekao je Bošković.

Nagradni fond tog turnira će biti oko dva miliona, a održaće se u Švedskoj krajem godine. Bošković je kazao da su već počele pripreme za Major turnir.

„Obično vježbamo pet do sedam dana tokom sedmice, šest do osam sati dnavno. Vježbamo protiv drugih profesionalnih ekipa koje igraju turnire. Takođe, vježbamo teoriju i taktike. To je dnevna rutina. Fizička aktivnost je takođe važna da bi bio na vrhu u tome i ona dosta pomaže i mentalno i fizički”, poručio je Pavle Bošković.

On je dodao da je gejming budućnost, ali da u Crnoj Gori to još uvijek nije zastupljeno kao u svijetu.

„Gejming industrija je velika industrija. Veća je od muzičke i filmske zajedno i iz dana u dan napreduje, samim tim što ima dosta ljudi i novca. U Crnoj Gori ne vide gejming kao nešto posebno, tako da se ne trude i ne pokušavaju da nešto urade po tom pitanju, ali definitivino imamo talenta i možemo da uradimo nešto u gejmingu”, zaključio je Bošković.

Preporučujemo za Vas