Avion letio više od 800 kilometara bez pilota - Vijesti.me
USPJEŠAN EKSPERIMENT

Avion letio više od 800 kilometara bez pilota

U avionu je bio prisutan jedan pilot, koji je upravljao pri poletanju u Vartonu, Lankaširu, na sjeverozapadu Engleske i slijetanju u Invernesu, u Škotskoj

Džetstrim
Džetstrim (Foto: aircraftinformation.info)

Regionalni putnički avion "Džetstrim" letio je nad Velikom Britanijom više od 800 kilometara bez pilota.

U avionu je bio prisutan jedan pilot, koji je upravljao pri poletanju u Vartonu, Lankaširu, na sjeverozapadu Engleske i slijetanju u Invernesu, u Škotskoj.

Tokom putovanja od više od 800 kilometara, specijalno adaptiranim avionom upravljao je pilot na zemlji, prema uputstvima koje je primao od Nacionalne vazduhoplovne službe (NATS).

Avion sa 16 sjedišta, koji je letio bez putnika, kretao se trasom kojom putuju komercijalni avioni.

"Leteći eksperimentalni sto" ima senzore i robotsku tehnologiju pomoću kojih identifikuje i izbjegava opasnosti.

NATS-ov stručnjak za bespilotne letilice Andru Čapman rekao je da se njegova kompanija pobrinula da prošlomjesečni probni let ne utiče na bezbjednost drugih aviona koji su u to vrijeme koristili isti prostor i dodao da se, iako je ostalo još mnogo rada, na osnovu njegovog uspjeha može zaključiti da bespilotne letilice mogu da se kreću u različitim koridorima.

To je bio posljednji u nizu probnih letova u okviru ASTRAEA, projekta za razvoj bespilotnih letova u civilnom vazduhoplovstvu. Projekat je dobio 62 miliona funti od komercijalnih kompanija i britanske vlade.


Najčitanije iz sekcije Zanimljivo