Hitlerov "Mein Kampf" odobren za upotrebu u njemačkim školama - Vijesti.me
"OBJAŠNJENA VERZIJA"

Hitlerov "Mein Kampf" odobren za upotrebu u njemačkim školama

"Đaci imaju brojna pitanja o ovom djelu i red je da na njih i dobiju odgovore i raspravljaju o njima na časovima"

Majn kampf
Majn kampf (Foto: Shutterstock)

Odlukom njemačkog Ministarstva obrazovanja Hitlerov "Mein Kampf" (Moja borba) odobren je za upotrebu u njemačkim školama.

Ova odluka dolazi samo nekoliko dana prije objavljivanja "objašnjene verzije" knjige sa istorijskim napomenama.

"Mein Kampf" će tako biti legalno objavljen u Njemačkoj prvi put od 1945. godine. Zanimljivo, firerova autobiografija nije nikada zvanično zabranjena njemačkim Ustavom, već su vlasti Bavarske, koje posjeduju autorska prava do kraja ove godine, obustavile štampanje.

"Mein Kampf" je za vrijeme Trećeg Rajha bio prodavaniji od Biblije, u čak 12 miliona primjeraka.

Hitler je "Mein Kampf" napisao 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj. U njoj kombinuje elemente autobiografije sa stavovima o arijevskoj "rasnoj čistoći", mržnje prema Jevrejima i protivljenja komunizmu.

"Đaci imaju brojna pitanja o ovom djelu i red je da na njih i dobiju odgovore i raspravljaju o njima na časovima", rekla je saradnica Instituta komparativne historije u Minhenu Johanna Wanka.

Knjiga, koja pruža detaljniji uvid u mračnu vladavinu nacističkog vođe, biće praćena s oko 3.500 objašnjenja i komentara i objavljena u dva toma sa ukupno 1.948 stranica, a koštaće 59 eura.

Knjiga, pod naslovom "Hitler, Mein Kampf. Kritičko izdanje", imaće limitirano izdanje od najviše 3.500 do 4.000 primjeraka.

Klix.ba


Najčitanije iz sekcije Zanimljivo